Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές ότι θα έρθουν οι πρώτες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η πορεία των επιτοκίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Με το 2023 να αποδεικνύεται μια χρονιά εκπλήξεων όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ειδικά στις ΗΠΑ), το 2024 αναμένεται να είναι ένα έτος που η παγκόσμια ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να πιάσει ο πληθωρισμός τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί με τα επιτόκια και δεν είναι τίποτα δεδομένο όσον αφορά το πότε θα έρθουν οι πρώτες μειώσεις στο κόστος δανεισμού εντός του 2024.

“Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, η δουλειά όμως δεν έχει τελειώσει”

«Είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια με επιθετικό τρόπο φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γκίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Μιλώντας την Τρίτη (16/1) στο πάνελ «The High Rate Reality» του CNBC στο Νταβός της Ελβετίας, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, η δουλειά όμως δεν έχει τελειώσει». Όπως είπε, το ΔΝΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, υπογραμμίζοντας όμως ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, δήλωσε από το Νταβός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας: «Στοχεύουμε στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν στοχεύουμε στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, και η πορεία είναι πολύ θετική αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται για να φέρουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%».