Στεγαστική πολιτική με την έννοια της κρατικής παρέμβασης στην Ελλάδα διαχρονικά δεν υπάρχει, υπάρχουν αποσπασματικά μέτρα, δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Οικονόμου, στο πλαίσιο της έρευνας του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά 90,1 για τις αυξημένες τιμές των ενοικίων.

Ο Θανάσης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, απέδωσε το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων στην έλλειψη προσφοράς κατοικιών, ενώ ζήτησε να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, δηλαδή τα μη διαθέσιμα.

*Διαβάστε εδώ: Ηλίας Νικολαΐδης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν θα δούμε άμεσα αποκλιμάκωση στις τιμές των ενοικίων

Επισήμανε πως από τα χρήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα μπορεί να ωφελείται το κράτος, φτιάχνοντας κατοικίες.

Πρόσθεσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ατελέσφορη στο μεγάλο πρόβλημα της στέγης.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Θανάση Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής και συντονιστής της στεγαστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Οικονόμου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για το μεγάλο κόστος της στέγασης, ο κ. Οικονόμου είπε: «Στεγαστική πολιτική με την έννοια της κρατικής παρέμβασης στην Ελλάδα διαχρονικά δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν υπάρχει ως ενιαία πολιτική. Υπάρχουν αποσπασματικά μέτρα ειδικά μετά την οικονομική κρίση από διάφορα υπουργεία, κάνει μια προσπάθεια η κυβέρνηση η οποία όμως είναι ατελέσφορη στο μεγάλο εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει στη στέγη. Αυτό οφείλεται επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο που να αποφασίζει αυτή την στρατηγική και να κάνει μια εθνική χάραξη η οποία να μην εξαρτάται ούτε από τον δημοσιονομικό χώρο της κάθε χρονιάς ούτε από τις φιλανθρωπικές στάσεις διαφόρων εταιρειών».

«Το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων οφείλεται στην έλλειψη προσφοράς κατοικιών. Πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, τα μη διαθέσιμα. Τα κλειστά σπίτια αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 900 χιλιάδες σε όλη την επικράτεια, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών είναι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος για να μπορέσουν να κινητροδοτηθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι να έχουν φορολογικό κίνητρο. Εμείς προτείνουμε σε αυτούς που θα ανοίξουν τα διαμερίσματά τους για τα πρώτα χρόνια να έχουν έως και απαλλαγή του μισθώματος που παίρνουν από το συγκεκριμένο ακίνητο», πρόσθεσε.

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε τμήμα αυτών των εσόδων τα οποία αυξάνονται συνεχώς από τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης να μπορεί να τα ωφελείται το κράτος φτιάχνοντας κοινωνικές κατοικίες για παράδειγμα ή σε τουριστικές περιοχές να φτιάχνει χώρους για τους δημοσίους λειτουργούς που δεν βρίσκουν ακίνητο να μείνουν».

«Προτείνουμε σε περιοχές ειδικά που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα την κατάργηση της Golden visa. Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι επενδύσεις που δημιουργούν προοπτική ούτε δημιουργούν ένα βάθος παραμονής στη χώρα», συμπλήρωσε.