Μαγνήτη για επενδύσεις μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών και εχέγγυο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την υποστήριξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, που θα ολοκληρωθούν φέτος με την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική. Οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς έχουν μπει στον «επιταχυντή», με ορατό ενδεχόμενο η διάθεση μετοχών της τράπεζας να γίνει ακόμα και στα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023 της Πειραιώς, στις 23/2. Η σύμβουλος του ΤΧΣ, Bank of America, παρουσίασε την πρότασή της στο Ταμείο στις 16 Ιανουαρίου, εισηγούμενη τη διάθεση του συνόλου του ποσοστού που κατέχει στην Πειραιώς (27%), προκειμένου να αξιοποιηθούν το θετικό momentum και το ζωηρό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Πειραιώς ξεκίνησε την εβδομάδα αυτή παρουσιάσεις της τράπεζας σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, σε roadshow που διοργανώνουν οι σύμβουλοι UBS και Goldman Sachs. Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα και απευθείας η διοίκηση της Πειραιώς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη 25/1 θα συνεχίσει τις επαφές με τους διεθνείς επενδυτές, συμμετέχοντας στο επενδυτικό συνέδριο της J.P. Morgan. Η ανίχνευση της έκτασης του ενδιαφέροντος για το placement της Τράπεζας Πειραιώς θα καθορίσει τις αποφάσεις -μέχρι τέλος Ιανουαρίου- της κυβέρνησης και του ΤΧΣ για το ύψος του ποσοστού των μετοχών που θα διατεθεί σε επενδυτές.

Μέσα στο 2024, πιθανότατα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, εκτιμάται ότι το ΤΧΣ θα έχει προχωρήσει και στην πλήρη έξοδό του από την Εθνική Τράπεζα. Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία. Το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισ. ευρώ. Στο placement της ΕΤΕ το ΤΧΣ διέθεσε το 22% από το 40,39% που κατείχε στην τράπεζα, με τις προσφορές που έλαβε κατά το τριήμερο book building να ανέρχονται σε 8,1 δισ. ευρώ για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ. Με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,3 ευρώ, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα ήταν η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών.

Το έδαφος για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας είχαν στρώσει οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις της Eurobank και της Alpha Bank. Τον δρόμο άνοιξε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η Eurobank, σηματοδοτώντας το τέλος μιας δεκαετίας (2013-2023) συνδεδεμένης με προβλήματα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και με την προσπάθεια για την ανασύνταξή τους. Η Eurobank προχώρησε στην επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατείχε το ΤΧΣ. Ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η πλήρης έξοδος του ΤΧΣ από την Alpha Bank. Το Ταμείο αποδέχτηκε πρόταση εξαγοράς του ποσοστού του (περίπου 9%) από την ιταλική Unicredit, την οποία έφερε ως στρατηγικό επενδυτή στην Alpha Bank η διοίκηση της τράπεζας και o CEO, Β. Ψάλτης. Οι τρεις επιτυχημένες συναλλαγές αποεπένδυσης (Eurobank, Alpha και Εθνική) του ΤΧΣ σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών συνολικά εισέφεραν στα κρατικά ταμεία περίπου 1,45 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στη στήλη MoneyPro των Παραπολιτικών