Ο λογαριασμός του 2024 για επαγγελματίες και αγρότες  - Η αύξηση των εισφορών, η ασφαλιστική κατηγορία για να βγάλουν συντάξεις πάνω από 500 ευρώ, η ρύθµιση χρεών 22,5 δισ. ευρώ και οι προκλήσεις – Ο κίνδυνος να βρεθούν οι περισσότεροι χωρίς ιατροφαρµακευτική περίθαλψη.

Διαβάστε επίσης: Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο συνέδριο της JP MORGAN - Ραγδαία αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα του αμερικανικού παράγοντα

 Τρία αγκάθια έχουν θα αντιμετωπίσουν 1.600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που σχετίζονται µε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την ασφαλιστική κατηγορία ώστε να βγάζουν συντάξεις πάνω από 500 ευρώ, καθώς και τη ρύθμιση χρεών ύψους 22,5 δισ. ευρώ, ώστε να µη µείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Μάρτιο. Πιο αναλυτικά, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αγρότες µε βάση τη νοµοθεσία πρέπει να επιλέξουν µία από τις έξι ασφαλιστικές κλίµακες για τις οποίες αυξάνονται οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου στο ύψος του µέσου πληθωρισμού 3,46%, µε την αύξηση να ξεκινά από 8 ευρώ για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και να φτάνει τα 22 ευρώ για την 6η. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει και επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ τα οποία είναι προαιρετικά, οι εισφορές του αυξάνονται κατά 10,5 ευρώ τον µήνα για την πρώτη κατηγορία έως και 25,5 ευρώ για την 6η κατηγορία. Για τους αγρότες η αύξηση των εισφορών τους είναι από 4,74 έως 12,8 ευρώ.

 
Εκτός συστήματος

 

Αν και οι εισφορές είναι χαµηλότερες κατά 46%-64,4% από τα προηγούµενα ισχύοντα του νόµου Κατρούγκαλου, που τις συνέδεε µε το εισόδηµα, το σύνολο των ασφαλισµένων έχουν χρέη. Αποτέλεσµα άµεσο θα είναι να µείνουν εκτός ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, από τον Μάρτιο όλοι σχεδόν, και αυτό γιατί το σύστηµα θα πετά έξω όσους χρωστούν στο τέλος Ιανουαρίου. Μέχρι τις 31 του µήνα ισχύει η ρύθµιση ότι λόγω COVID οι ασφαλισµένοι να πληρώνουν, αντί του συνόλου των εισφορών, µόνο το µέρος της ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης (περίπου 50 ευρώ τον µήνα), ώστε να µη µένουν ακάλυπτοι φαρµακευτικά. Ο ΕΦΚΑ ενεργοποιεί τον νόµο, µε αποτέλεσµα το σύνολο των ασφαλισµένων να βρεθεί προ εκπλήξεως από τον Μάρτιο, όπου θα φαίνονται οι πληρωµένες εισφορές του Ιανουαρίου.

 

Ευκαιρία για σωστή επιλογή

 

Το µεγάλο θέµα µε τους αυτοαπασχολούµενους είναι ότι η πλειονότητα επιλέγει σε ποσοστό 87% την 1η ασφαλιστική κατηγορία µε τις χαµηλότερες εισφορές (238,22 ευρώ), µε αποτέλεσµα η σύνταξη όσων φτάνουν στην έξοδο να µην ξεπερνά τα 500 ευρώ µε 20 χρόνια ασφάλισης. Στην περίπτωση που παραµείνει στην εργασία 40 έτη, επιλέγοντας τη χαµηλή πρώτη κατηγορία ασφάλισης, τότε η σύνταξη που θα λάβει θα είναι 771 ευρώ, ενώ εάν ασφαλιστεί στην 6η κατηγορία για συνεχόµενα 40 χρόνια τότε η κύρια σύνταξή του θα διαµορφωθεί στα 1.634 ευρώ τον µήνα. Μιλώντας στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης επισηµαίνει ότι φέτος είναι µια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν την επιλογή µιας κατηγορίας από την 3η ή και πάνω οι ασφαλισµένοι, καθώς οι αυξήσεις στα κλιµάκια είναι χαµηλές. Σε αυτή την περίπτωση ελεύθερος επαγγελµατίας που θα επιλέξει τη 2η κατηγορία, από 285,87 ευρώ, µπορεί να επιτύχει συντάξεις πάνω από 800 ευρώ.