Στο τραπέζι σενάρια μείωσης 60% των προστίμων για όσους συνταξιούχους εργάζονται και δεν δηλώσουν τη δουλειά τους στην πλατφόρμα που πρόκειται να ανοίξει ο ΕΦΚΑ μέχρι τέλος του μήνα. Σήμερα χάνουν 12 κύριες και 12 επικουρικές ή πάνω από 14.160 ευρώ ετησίως. Το σενάριο προβλέπει μείωση σε 12 εθνικές συντάξεις ή 5.114,04 ευρώ, αντί των 12 κύριων και αντίστοιχων επικουρικών συντάξεων, που μπορούν σε μία μέση σύνταξη να φτάσουν τα 14.000 ευρώ.

10% του μισθού η παρακράτηση σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Ήδη 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ολόκληρη τη σύνταξη Ιανουαρίου, χωρίς τη μείωση του 30%, θα πρέπει να δηλώσουν στις επιχειρήσεις που εργάζονται ότι λαμβάνουν σύνταξη ώστε να τους γίνει η παρακράτηση του 10% που θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται με «μαύρα» και δεν το δηλώνουν. Οι περιπτώσεις αυτές καλούνται με τον νέο νόμο να ασφαλιστούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόστιμο.

Μέσα στον μήνα αναμένονται δύο ακόμη διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ εντός του Φεβρουαρίου, παράλληλα με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρξει στις ΑΠΔ ειδικό πεδίο, στο οποίο αυτόματα θα δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι συνταξιούχος, προκειμένου να παρακρατείται το επιπλέον 10%.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ανοίξει άμεσα η ειδική πλατφόρμα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώσουν ότι εργάζονται ή ότι επιθυμούν στο μέλλον να εργαστούν:

► Για τα άτομα με αναπηρία που εργάζονται θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, καθώς μέχρι πρότινος ένας ανάπηρος από τον π. ΟΑΕΕ δεν επιτρεπόταν να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα Ταμεία εκτός του π. ΙΚΑ. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ανάπηρους να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ, χωρίς να επιβαρύνονται με το 10% υπέρ ΕΦΚΑ.

► Ταυτόχρονα θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους συνταξιούχους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη (40% επί της σύνταξης και 10% όταν έχουν επιλέξει και επικούρηση). Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

Καταβολή μέσω του εργοδότη


Επισημαίνεται ότι το 10% για τους μισθωτούς και το 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν και θα πρέπει ούτως ή άλλως να καταβάλλονται μέσω του εργοδότη στον ΕΦΚΑ.

Κατ’ αναλογία των παραπάνω, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και ο πόρος για τους αγρότες, καθώς και για τους μισθωτούς μηχανικούς και τους έμμισθους δικηγόρους.

Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών 


Επίσης, ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τους παράλληλα απασχολούμενους με περισσότερες ιδιότητες εφαρμόζεται και στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ωστόσο δεν εφαρμόζεται για την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, δηλαδή καταβάλλεται πόρος για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση για την οποία οφείλονται εισφορές.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλο κτήσης) και καταβάλλουν πόρο ύψους 10% επί της αμοιβής που αποκομίζουν από την ανάληψη εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»