Ο πρώτος µήνας της νέας χρονιάς κλείνει φέρνοντας καλά και τυχερά «χαρτιά» για τον ελληνικό τουρισµό, που φαίνεται να κερδίζει και φέτος την «παρτίδα». Κάτι που ήδη είχε αρχίσει να προµηνύεται από το φινάλε του 2023.

Το επιβεβαιώνουν και τα νεότερα στοιχεία που κοινοποίησε την Τρίτη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), βάσει των οποίων η διακίνηση επιβατών τον ∆εκέµβριο είχε αύξηση 16,2% σε σύγκριση µε το 2022 και 13,4% σε σύγκριση µε το 2019. Καταγράφηκαν παράλληλα 24.583 πτήσεις, έναντι 24.200 πτήσεων το 2022 και 23.509 το 2019.

Σε ετήσιο επίπεδο, η συνολική επιβατική κίνηση έφτασε τους 72.613.658 επιβάτες, σηµειώνοντας άνοδο 14% σε σχέση µε το 2022 και 13,2% σε σχέση µε το 2019. Το Νότιο Αιγαίο αναµένεται να έχει και φέτος το µεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιµότητας, καθώς, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία από τις ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ήταν ο πρωταγωνιστής στις δεκατρείς περιφέρειες, µε 6,7 εκατοµµύρια επισκέψεις (στατιστικά 2022) και εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στοιχεία του Airdata Tracker του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δείχνουν αύξηση προς τη µηνιαία κατανοµή των αεροπορικών θέσεων για το α’ τρίµηνο του έτους. Ήδη, υπάρχει αύξηση στις αεροπορικές θέσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 13,9% και 18,4% σε σχέση µε το 2023, ενώ το ποσοστό ανόδου για τον Μάρτιο διαµορφώνεται στο 12,8%, στοιχεία που ενισχύουν τα σενάρια για μία χρονιά-ρεκόρ.

 

Προκρατήσεις

«Οι προκρατήσεις για το δεύτερο και το τρίτο τρίµηνο του 2024 κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο», λέει σε επικοινωνία µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γιάννης Χατζής, νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο οποίος προτιµά να µην αναφέρεται στην τουριστική αγορά µε τον όρο «ρεκόρ». «Παρά τη γενικά καλή εικόνα στο διάστηµα αυτό, το πρόσηµο είναι µικτό συγκριτικά τόσο µεταξύ των αγορών και των tour operators όσο και µεταξύ των περιφερειών της χώρας. Κατά τους υπόλοιπους µήνες τα προβλήµατα παραµένουν ίδια, αφού η εποχικότητα εξακολουθεί να συµπιέζει την τουριστική περίοδο στους προορισµούς σε λιγότερο από τριάντα ηµέρες», εξηγεί, τονίζοντας πως στον τουριστικό κλάδο η ελαστικότητα της ζήτησης είναι πολύ υψηλή και πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασµός.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστηµα αναπαράγονται κάποιες εκτιµήσεις από την TUI και τη Sunweb, που δείχνουν αύξηση κατά 45% σε σύγκριση µε το 2023, και θα είχε ενδιαφέρον να δούµε για ποιους προορισµούς ισχύει. Ερωτηθείς να σχολιάσει σχετικά, ο κ. Χατζής είπε πως δεν έχει εικόνα των συγκεκριµένων εκτιµήσεων και πως σε κάθε περίπτωση δεν αποτυπώνουν τη γενική εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ως προς το πότε αναµένεται να ξεκινήσει η σεζόν και από ποιες εθνικότητες καταγράφονται οι περισσότερες κρατήσεις/προκρατήσεις, ο πρόεδρος της ΠΟΞ απαντά πως σε ορισµένους θερινούς τουριστικούς προορισµούς οι πρώτες πτήσεις φτάνουν τον Μάρτιο, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως έχει επιτευχθεί η επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Ουσιαστική τουριστική κίνηση δεν αναµένεται, όπως κάθε χρόνο, πριν από τον Μάιο, µε τη βρετανική αγορά να παρουσιάζει ισχυρή δυναµική», τονίζει.

 

Ανοδική τάση

Αισιόδοξα είναι και τα µηνύµατα που έρχονται από τον πλέον δηµοφιλή τουριστικό προορισµό της χώρας, τη Σαντορίνη, µε τους επιχειρηµατίες να αναµένουν τουλάχιστον τα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. «Γενικά η εικόνα που έχουµε αυτήν τη στιγµή στις κρατήσεις από όλο τον κόσµο είναι παρόµοια µε εκείνη που είχαµε την ίδια εποχή πέρυσι, για την τουριστική περίοδο του 2023. Οπότε, γενικά µπορούµε να υπολογίσουµε ότι αναµένεται να κινηθούµε στα ίδια επίπεδα από πλευράς επισκεψιµότητας στη Σαντορίνη, που δείχνει, πια να σταθεροποιείται στους αριθµούς των αφίξεων των επισκεπτών της», λέει στα «Π» ο Αντώνης Παγώνης, νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

«Εµείς ως επιχειρηµατίες είµαστε συγκρατηµένα αισιόδοξοι, παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις της τουριστικής αγοράς, τη διεθνή οικονοµία, αλλά και τη γεωπολιτική ρευστότητα στην ευρύτερη δική µας περιοχή. Πιστεύουµε και επενδύουµε στην καλή και εξειδικευµένη πολιτική των πωλήσεών µας, ώστε να είµαστε µπροστά στον διεθνή ανταγωνισµό, µιας και ανταγωνιστές της Σαντορίνης είναι κατά κύριο λόγο οι δηµοφιλέστεροι ευρωπαϊκοί προορισµοί», παρατηρεί, πληροφορώντας πως οι κρατήσεις από την Ευρώπη και την Αγγλία κινούνται στα ίδια µε τα περσινά επίπεδα, ενώ από την αµερικανική αγορά εµφανίζεται άνοδος και περαιτέρω αυξητική τάση, τόσο στα γκρουπ όσο και στους µεµονωµένους επισκέπτες.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, λόγω της δυναµικής που έχει η αµερικανική αγορά. Από την Αυστραλία εµφανίζεται µείωση των κρατήσεων, το “κενό” όµως αυτό καλύπτεται από το ενδιαφέρον και τις κρατήσεις που έρχονται από την ασιατική αγορά, που είναι πολύ περισσότερες σε σχέση µε πέρυσι», υπογραµµίζει.