Πόλο έλξης φαίνεται ότι αποτελεί η Ελλάδα για τα αραβικά κεφάλαια, καθώς τα τελευταία χρόνια στο µικροσκόπιό τους έχει µπει τόσο ο τουρισµός όσο και η ελληνική αγορά ακινήτων, λόγω των σηµαντικών υπεραξιών που µπορεί να προσφέρουν.

Ηδη, ορισµένες ισχυρές αραβικές οικογένειες έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά, έχοντας στα σκαριά σύνθετα τουριστικά projects, ενώ άλλες σχεδιάζουν µεγάλες επενδύσεις, καθώς έχουν προχωρήσει σε σηµαντικές εξαγορές ακινήτων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί ο Οµιλος Olayan, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους στη Σαουδική Αραβία και έχει παρουσία σε όλο τον κόσµο, που υπολογίζεται από το αµερικανικό περιοδικό «Forbes» κοντά στα 12 δισ. δολάρια.

Η οικογένεια Olayan έγινε γνωστή στην Ελλάδα από τη συµµετοχή της στον Οµιλο Chipita, όπου είχε επενδύσει µέχρι πρότινος, πριν η εταιρεία τροφίµων εξαγοραστεί από τον αµερικανικό κολοσσό των τροφίµων Mondelez International. Οι Σαουδάραβες ωστόσο το διάστηµα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέπτυξαν ισχυρούς δεσµούς µε την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η οποία ηγείται του οµίλου ΤΕΜΕΣ, γνωστού από το εµβληµατικό ξενοδοχειακό συγκρότηµα Costa Navarino. Πιο συγκεκριµένα, στην ΤΕΜΕΣ συµµετέχει µε 75% η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και µε 25% ο Οµιλος Olayan.

Ο όµιλος επίσης έχει συµµετάσχει στο ξενοδοχείο Hilton, µε ποσοστό 49%, ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει στην ΤΕΜΕΣ. Ακόµη, συµµετέχει µε ποσοστό 25% στην Athens Beach Club Α.Ε., θυγατρική του οµίλου ΤΕΜΕΣ, η οποία έχει αναλάβει την ανάπλαση της Β' Πλαζ Βούλας, που έφτασε τα 16 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024. Ακόµη, σύντοµα µαζί µε την ΤΕΜΕΣ θα δηµιουργήσουν δύο παραλιακά ξενοδοχεία πέντε αστέρων και αντίστοιχα τουριστικά οικιστικά συγκροτήµατα στο Ελληνικό.

Από τους ισχυρότερους


Εντονο είναι το ενδιαφέρον του βαθύπλουτου σεΐχη του Αµπου Ντάµπι, Ταχνούν Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν, για την Ελλάδα, ο οποίος διαθέτει, µεταξύ άλλων, ως βασικό επενδυτικό βραχίονα το κολοσσιαίο Royal Group UAE, µε την περιουσία που διαχειρίζεται να υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια.

Ο γόνος µιας εκ των έξι ισχυρότερων οικογενειών που διαφεντεύουν τα Εµιράτα, αλλά και ο επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών της χώρας, εντόπισε από το 2018 τις επενδυτικές ευκαιρίες του ελληνικού real estate και έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε µια σειρά εξαγορών «κοµβικών» ακινήτων. Ειδικότερα, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην εγχώρια αγορά όταν αγόρασε το διάσηµο ακίνητο στη συµβολή των οδών ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, µε άπλετη θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το συγκεκριµένο οικιστικό ακίνητο, που θεωρείται το ακριβότερο στην Αθήνα, ανήκε στον επιχειρηµατία και µεγαλοεπενδυτή του Χρηµατιστηρίου Γιάννη Τζιβέλη.

Η επόµενη µεγάλη κίνηση επί ελληνικού εδάφους ήταν η αγορά του παλιού ξενοδοχείου Ermioni Club, στο Πόρτο Χέλι, µε σκοπό τη δηµιουργία ενός σύνθετου τουριστικού project που θα φτάσει τα 203 εκατ. ευρώ. Συγκεκριµένα, στο ακίνητο των 234 στρεµµάτων θα δηµιουργηθεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που θα φέρει το εµπορικό σήµα της Waldorf Astoria Hotels & Resorts. Επιπλέον, θα δηµιουργηθούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα τένις, µπάσκετ, και µία µικρή µαρίνα. Πρόσφατα ωστόσο ήρθε ξανά ο Αλ Ναϊάν στην επικαιρότητα, καθώς έγινε γνωστό ότι αγόρασε το 50% του διάσηµου µυκονιάτικου κλαµπ «Nammos».

Ακίνητα-φιλέτα


Από το 2019 στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η καταριανή εταιρεία Q.G. Investments, του Μοχάµεντ Αλ Οµπαϊντλί, στην οποία µάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει µπει και συνιδιοκτήτης ο Ελληνοαιγύπτιος πολιτικός µηχανικός Παντελής Απόδιακος. Η εν λόγω εταιρεία επικεντρώνεται στα νότια προάστια και µέχρι σήµερα έχει κατασκευάσει 10 πολυτελείς κατοικίες, ωστόσο έγινε γνωστή διότι απέκτησε τα τελευταία ακίνητα-φιλέτα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ο λόγος για το τελευταίο ελεύθερο οικόπεδο που υπήρχε στο Παλαιό Φάληρο, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49, το οποίο αγόρασε από την ισραηλινή εταιρείας Gnosis Investments, πρώην G4 BZPW Real Estate Development, η οποία το είχε αποκτήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι 12,5 εκατ. ευρώ το 2019. Στο εν λόγω ακίνητο θα χτιστεί ένα πολυτελές συγκρότηµα εξυπηρετούµενων διαµερισµάτων. Παράλληλα, µια ανάσα από το mega project του Ελληνικού, στο ακίνητο όπου βρισκόταν η παλιά ψυχιατρική κλινική «Κασταλία», έχει στηθεί ακόµη ένα σηµαντικό εργοτάξιο της εταιρείας, όπου κατασκευάζεται το project Athens Triton, που θα αποτελείται επίσης από συγκρότηµα πολυτελών κατοικιών. Αραβικά συµφέροντα πιθανόν να εµπλακούν και στην επένδυση ύψους άνω των 500 εκατ. στο Πλατυγιάλι Αστακού.

Ο λόγος για τη Mubadala Investment Company, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αµπου Ντάµπι στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων. Η Mubadala Investment είχε και πριν από µερικούς µήνες ακουστεί ότι είναι έτοιµη να προχωρήσει στην εξαγορά της Αστακός Τέρµιναλ, η οποία διαχειρίζεται το λιµάνι του Αστακού, αλλά και µια έκταση-φιλέτο 108 στρεµµάτων στην οποία θα µπορούσαν να γίνουν σηµαντικές επενδύσεις στον τοµέα του real estate.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής