Δεν είναι ένα, αλλά τέσσερα τα παιχνίδια μεταξύ ομάδων της Super League για τα οποία υπήρξε «ενημέρωση» από την εταιρεία η οποία συνεργάζεται με την ΟΥΕΦΑ και ασχολείται με την επισήμανση, βάση των στοιχηματισμών, των αγώνων πού μπορούν να θεωρηθούν «ύποπτοι» για χειραγώγηση. Δηλαδή, ύποπτοι για προσυνεννοημένοι.

Η εταιρεία αυτή λοιπόν, στο πρόσφατο ραπόρτο της υποδεικνύει τέσσερα παιχνίδια των ελληνικών πρωταθλημάτων, στα οποία «υπήρξαν περίεργα πονταρίσματα», κυρίως ως προς την έκταση του σκορ, αλλά και πτώση των αποδόσεων στον «ζωντανό» στοιχηματισμό προοδευτικά, όσο ανέβαινε το σκορ.
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έκθεση, οι ευθύνες ανήκουν στις φιλοξενούμενες ομάδες, όσον αφορά κάποιους εκ των ποδοσφαιριστών τους, και όχι στις γηπεδούχες. Οι αγώνες πού αναφέρονται, αφορούν το πρωτάθλημα ( τρείς ) και το κύπελλο ( ένας ). Ολοι τους τελείωσαν με μεγάλα σκόρ.

Η αντίδραση της ΕΠΟ στη νέα αυτή πληροφόρηση, πού βεβαίως δηλητηριάζει όχι μόνο τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, αλλά και αναστατώνει την λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς και των θεσμικών δικαιοδοτικών οργάνων, ήταν άμεση και εξαιρετικά δημιουργική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπήρξε άριστη συνεργασία – συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την οποία συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα και κατατέθηκαν προτάσεις, πού αποσκοπούν στο να βάλουν σε εντελώς καινούργιο πλαίσιο την αντιμετώπιση των καταγγελτικών φαινομένων από το εξωτερικό, πού αφορούν «ύποπτους» αγώνες.

Εκείνο στο οποίο έχουν καταλήξει, είναι η δημιουργία νέου θεσμικού οργάνου, με συμμετοχή τόσο της Δικαιοσύνης, όσο και του ποδοσφαίρου ( ΟΥΕΦΑ - ΕΠΟ ) το οποίο θα έχει αποκλειστικό σκοπό την έρευνα, αξιολόγηση και δικαστική κατάληξη των παρόμοιων αναφορών. Μία διαδικασία δηλαδή πού δεν θα έχει καμία σχέση με την σημερινή, όπου οι καταγγελίες από τις εταιρείες της ΟΥΕΦΑ διαβιβάζονται από την ΕΠΟ στην εισαγγελία, ακολουθώντας στη συνέχεια χρονοβόρες και εν πολλοίς αναποτελεσματικές διαδικασίες.

Μανώλης Γαβαθιώτης