Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και οι διάσπαρτες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ένα περιβάλλον αστάθειας στις τιμές του πετρελαίου την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες δέχονται πιέσεις για να κηρύξουν την έναρξη ενός καθοδικού κύκλου στα επιτόκια. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου Μπρεντ και του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν περίπου 6%, φθάνοντας τα 81 και 76 δολάρια, το βαρέλι, αντίστοιχα, από τα 77 και 72 δολάρια που ίσχυαν λίγο έως πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Περαιτέρω αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή

Τα εβδομαδιαία κέρδη που κατέγραψε το πετρέλαιο στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ αποδίδονται στην απόρριψη του σχεδίου ανακωχής της Χαμάς από το Τελ Αβίβ την Πέμπτη, με τον ισραηλινό στρατό να στρέφει τα πυρά του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ειδικότερα την πόλη Ράφα όπου έχουν καταφύγει 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι λόγω του πολέμου. Αυτή η νέα κλιμάκωση αυξάνει τους κινδύνους για περαιτέρω αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή και εντείνει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Ήδη η δίοδος των εμπορικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, αναγκάζοντας τα εμπορικά πλοία να ακολουθούν τη χρονοβόρα θαλάσσια οδό από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στην Αφρική.

Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Ράφα μετά την απόρριψη του σχεδίου ανακωχής της Χαμάς προξένησαν ακόμη και την αντίδραση του Λευκού Οίκου που χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την επιχείρηση αντιποίνων εναντίον της Χαμάς καθώς ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι πρόσφατες τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ αντανακλούν την περιπλοκότητα μιας εύφλεκτης γεωπολιτικής κατάστασης που ξεκίνησε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Μια αποκλιμάκωση διαφαίνεται απίθανη στο άμεσο μέλλον.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με πάνω από 140 επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ από παραστρατιωτικές ομάδες του Ιράκ και της Συρίας, αναγκάζοντας έτσι την Ουάσιγκτον να απαντήσει με πλήγματα στον «Άξονα της Αντίστασης» που λειτουργεί με την καθοδήγηση του Ιράν και ενσωματώνει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, όπως και παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ με τη Βρετανία ηγούνται, επίσης, μιας διεθνούς συμμαχίας για να αντικρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία που διέρχονται της Ερυθράς Θάλασσας.

Το παγκόσμιο εμπόριο, ο πληθωρισμός και το πολιτικό κόστος για την Ευρώπη

Απώτερος στόχος αυτής της ναυτικής δύναμης είναι να θωρακιστεί το παγκόσμιο εμπόριο σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις οικονομίες της Δύσης. Αν και ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει καταλαγιάσει από τα υψηλά επίπεδα του 2022 χάρις σε μια επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δεν έχει χαλιναγωγηθεί στον τελικό στόχο του 2%. Οπότε η αστάθεια των τιμών στο πετρέλαιο μπορεί να επεκταθεί αλλού, ασκώντας νέες πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που έχουν απορροφήσει μεγάλες ανατιμήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ζήτημα είναι και πολιτικό, με τα ακραία κόμματα σε Γαλλία και Γερμανία να κερδίζουν ήδη έδαφος και λόγω ακρίβειας.

Ο αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re ανακοίνωσε πως η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μαζί με την ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά έχουν οδηγήσει στον τετραπλασιασμό των ναύλων από τα τέλη του 2023 λόγω των αναταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Μεγαλύτερη είναι η έκθεση όσων εξάγουν προϊόντα από την Ασία στην Ευρώπη, αναφέρει η Swiss Re στην έκθεση της. Είναι ισχυρή η πιθανότητα μιας νέας ανόδου του δομικού πληθωρισμού, όπου δεν συμπεριλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

«Οι αναταραχές αυτές (στις εφοδιαστικές αλυσίδες) θέτουν σε κίνδυνο την μακροοικονομική προοπτική, ιδιαίτερα εάν επιμείνουν μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους» υπογραμμίζει ο αντασφαλιστικός όμιλος. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,8% τον Ιανουάριο από το 2,9% του Δεκεμβρίου. Όμως, ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε στο 3,3% αντί του προβλεπόμενου 3,2% αν και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή:powergame.gr