Αλλάζει ο χάρτης του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Αττική, καθώς η µεγάλη ζήτηση, οι υψηλές τιµές των ακινήτων, αλλά και η βελτίωση των αστικών υποδοµών φέρνουν στο «προσκήνιο» νέες περιοχές µε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, την ώρα που οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής, οι οποίες αποτελούσαν ανέκαθεν το επίκεντρο των ξένων επενδυτών, πλέον φαίνεται ότι παρουσιάζουν σηµαντικά χαµηλότερες αποδόσεις και ευκαιρίες.

Συγκεκριµένα, σήµερα στις κορυφαίες θέσεις της λίστας µε τις πιο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις στην Αττική είναι οι υποβαθµισµένες περιοχές του κέντρου, οι οποίες έχουν ακόµη τόσο χαµηλές τιµές πώλησης όσο και ενοίκια, µε αποτέλεσµα να «τραβούν» ιδιαίτερα την προσοχή των ξένων επενδυτών, καθώς έχουν σηµαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους στην κορυφή της λίστας των περιοχών µε τις υψηλότερες αποδόσεις για επενδύσεις βρίσκεται η πλατεία Αµερικής µε απόδοση 7,2%, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα για το τελευταίο τρίµηνο του 2023. Τη δεύτερη θέση καταλαµβάνει η περιοχή Αττική µε 7,1% και η πλατεία Βικτωρίας µε 6,9%, αν και µε µικρότερη απόδοση σε σχέση µε την προηγούµενη αντίστοιχη έρευνα. Ακολουθούν η περιοχή του Πολυτεχνείου µε 6,7%, το Περιστέρι και η Κυψέλη µε 6,3%.

Ακίνητα: Το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τον Πειραιά και τα προάστια


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει ο Πειραιάς και τα προάστιά του, που σηµειώνει αποδόσεις της τάξης του 5,9%, µε τον Κορυδαλλό να ακολουθεί µε 5,8%. Ωστόσο, ο Πειραιάς λόγω της «Χρυσής Βίζας» αλλά και του επενδυτικού µπαράζ που λαµβάνει χώρα έχει σηµειώσει ραγδαία άνοδο τιµών. Συγκεκριµένα, µε τριπλάσιο ρυθµό σε σχέση µε το σύνολο της χώρας «έτρεξαν» οι µέσες ζητούµενες τιµές πώλησης κατοικιών, κατά τη διάρκεια του 2023, καθιστώντας «πρωταθλητές» τα ακίνητα που βρίσκονται πέριξ του µεγαλύτερου λιµανιού της χώρας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία σχετικής ανάλυσης του Spitogatos Insights, κατά το τέταρτο τρίµηνο του 2023 ο δείκτης SPI (Spitogatos Property Index) σηµείωσε αύξηση κατά 11,9% στο σύνολο της χώρας, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Συγκεκριµένα, στην περιοχή Καλλίπολη - Φρεαττύδα η µέση ζητούµενη τιµή αυξήθηκε κατά 36,3% σε µόλις 12 µήνες, φτάνοντας τα 2.700 ευρώ/τ.µ. Μεγάλη αύξηση κατά 36% σηµειώθηκε επίσης στη ∆ραπετσώνα. Συνολικά, η περιοχή του Πειραιά (κέντρο) ενισχύθηκε κατά 23% (2.175 ευρώ/τ.µ.), ενώ στα προάστια του Πειραιά η µέση αύξηση διαµορφώθηκε σε 25,6% (1.800 ευρώ/τ.µ.). Οι «υποβαθµισµένες» περιοχές του κέντρου αλλά και τα προάστια του Πειραιά, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, εκτόπισαν το δεύτερο εξάµηνο από τις πρώτες θέσεις τα ∆υτικά προάστια, που κρατούσαν τα πρωτεία των υψηλών αποδόσεων στο πρώτο µισό του έτους.

Συγκεκριµένα, στο προηγούµενο εξάµηνο την πρώτη θέση είχε το Αιγάλεω µε 8,2% απόδοση, ξεχωρίζοντας ως µια από τις πιο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις. Από το βάθρο επίσης έπεσαν και η Νίκαια, που είχε σηµειώσει 7,9%, και η περιοχή των Πατησίων, µε 7,8%. Την ίδια στιγµή, σηµαντική πτώση στις αποδόσεις σηµειώνουν και οι «ακριβές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, που η απόδοσή του έχει πέσει στο 4%. Σύµφωνα µάλιστα µε όσα υποστηρίζουν επαγγελµατίες της αγοράς, ισχυρές αποδόσεις και περαιτέρω ανάπτυξη θα έχουν κατά κύριο λόγο οι περιοχές που µελλοντικά θα έχουν πλησίον τους τη Γραµµή 4 του Μετρό. Ηδη, προκαταβολικά φαίνεται ότι αυξάνουν τις τιµές πώλησης και ενοικίασης οι ιδιοκτήτες τόσο των οικιστικών όσο και των εµπορικών ακινήτων στις περιοχές όπου θα περάσει η νέα γραµµή του Μετρό.

Παρ’ ότι οι 15 νέοι σταθµοί του Μετρό (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, ∆ικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδηµίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισµός, Καισαριανή, Πανεπιστηµιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή) δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν από το τέλος της δεκαετίας και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα παραδοθούν τµηµατικά, τα ακίνητα, ακόµη και σε περιοχές που κάποτε θεωρούνταν προσιτές για τα νοικοκυριά µε µέσο και µικρό εισόδηµα, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, ο Υµηττός, η Καισαριανή και τα Ιλίσια, έχουν αρχίσει ήδη να ακριβαίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το Γαλάτσι, το οποίο επί δεκαετίες αποτελούσε µία από τις πιο προσιτές επιλογές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας, κάτι ωστόσο που σήµερα αλλάζει.

Στο Γαλάτσι θα ανοίξουν δύο σταθµοί του Μετρό και ήδη την τελευταία 4ετία καταγράφεται έντονη οικοδοµική δραστηριότητα, ενώ έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η µέση τιµή για κατοικίες προς πώληση είναι κοντά στα 2.000 ευρώ ανά τ.µ., ενώ η µέση τιµή για σπίτια προς ενοικίαση είναι 8 ευρώ τον µήνα ανά τ.µ. Καθαριστικό ρόλο στην πορεία των τιµών αναµένεται να έχει η έλευση του Μετρό και στην Κυψέλη. Η εν λόγω περιοχή στο παρελθόν αποτελούσε µία από τις οικονοµικότερες περιοχές της Αθήνας, ωστόσο σήµερα η µέση τιµή πώλησης διαµορφώνεται στα 1.500 ευρώ το τ.µ., ενώ τα ενοίκια ξεκινούν από τα 8 ευρώ και φτάνουν έως και 9 ευρώ ανά τ.µ., µια µεταβολή της τάξης του 6% σε σχέση µε πέρυσι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής