Μερίδιο στα έργα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας διεκδικεί η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της. Συγκεκριμένα η Ελλάδα αναμένεται να δώσει το παρών στο πρόγραμμα ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα στοχεύσουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο, υποδομών, εργοστασίων, κτιρίων κ.λπ. της Ουκρανίας.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί την παροχή της πρώτης χρηματοδότησης ύψους 50 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμησή της. Η χρηματοδότηση αυτή δρομολογείται μέσω του προτεινόμενου μηχανισμού «Διευκόλυνσης για την Ουκρανία» (Ukraine Facility), ο οποίος θα έχει χρηματοδοτικό, επενδυτικό και τεχνικό χαρακτήρα. Στοιχεία αυτού του μηχανισμού παρουσιάσθηκαν χθες στο συνέδριο που συνδιοργάνωσε το υπ. Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη συμμετοχή Ουκρανών παραγόντων.


Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός Ukraine Facility, συνιστά μόνον ένα μέρος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τη συνολική ανοικοδόμηση της χώρας. Το συνολικό έργο, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, θα ξεπεράσει τα 411 δισ. δολ. Μάλιστα μέχρι σήμερα έχει δοθεί διεθνής βοήθεια, ύψους 88 δισ. δολ.

Η Ελλάδα που στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή που απειλήθηκε η ανεξαρτησία της, διεκδικεί μερίδιο στην ανασυγκρότηση αυτή. Σημειώνεται ότι η χώρα μας, εκτός από αμυντική βοήθεια και εξοπλισμό, έχει βοηθήσει με τη φιλοξενία 26.500 Ουκρανών παρέχοντάς τους δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Επίσης έχει διαθέσει περίπου 10 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και θέρμανσης, εξοπλισμό προσωρινής στέγασης, καθώς και γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-προσφορά της ΔΕΣΦΑ).


Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, εξετάσθηκε χθες τόσο στο συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας , όσο και στην 6η Μικτή Διϋπουργική Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε χθες στο υπ. Εξωτερικών. Στο συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, όσο και παράγοντες της αγοράς, υπογράμμισαν τη βούληση και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην ανασυγκρότησης τόσο των θεσμών, όσο και των υποδομών της Ουκρανίας.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην 6ης Μικτή Διϋπουργική Ομάδα Εργασίας Ελλάδας-Ουκρανίας που διεξήχθη πριν το συνέδριο, υπό τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Ουκρανό υπουργό Επικρατείας Όλεχ Νεχμίνοφ (Oleh Nemchinov). Οι εργασίες της διϋπουργικής ομάδας, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επικεντρώθηκαν στις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ουκρανίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος κ.λπ.


Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να συνεργαστούν στενά οι δύο οργανισμοί προσέλκυσης επενδύσεων των δύο χωρών, Enterprise Greece από ελληνικής πλευράς, και UkranianInvest από ουκρανικής πλευράς.

Ακόμη ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των διαδρόμων σιτηρών. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας, σε συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία, υποστηρίζει την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Γραμμών Αλληλεγγύης (EU Solidarity Lanes) και τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, η οποία καθίσταται επιτακτικότερη μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία Σιτηρών Ευξείνου Πόντου (black Sea Grain Initiative). Ετσι εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης των λιμένων Αλεξανδρουπόλεως και Θεσσαλονίκης για τη διακίνηση φορτίων, μέσω συνδυασμένων μεταφορών (intermodal), με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις του δικτύου που θα υλοποιηθούν από κοινού από τις τρεις χώρες.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς επίσης και στελέχη από την Enterprise Greece και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.