Δεν έχει τέλος ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της νέας Δημοτικής Αρχής της Καλαμαριάς και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, με την υπόθεση για ακόμη μια φορά να οδηγείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νέα δήμαρχος της Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου με προσφυγή που κατέθεσε προ ολίγων ημερών στο ΣτΕ, ζητεί να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο ενέκρινε ένα master plan της μαρίνας, που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Δήμο. Την ίδια ώρα, που το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται μέχρι το καλοκαίρι του 2024 να διενεργήσει ένα νέο διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρησή της μαρίνας σε ιδιώτη.

Όπως υποστηρίζει στο powergame.gr η Δήμαρχος της Καλαμαριάς, η κ. Αράπογλου: «Οδηγηθήκαμε στο ΣτΕ, καθώς η άποψη και οι αντιρρήσεις του Δήμου για το νέο σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, για την έκδοση του επίμαχου ΠΔ ενημερωθήκαμε πολύ αργά, καθώς η προηγούμενη αρχή βρισκόταν σε πλήρη άγνοια. Πλέον, εκτός από την προσφυγή που έχει γίνει στο ΣτΕ, θα ακολουθήσουν και άλλες δραστικές κινήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα».

Το Προεδρικό Διάταγμα, για το οποίο αντιδρά η δημοτική αρχή, δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθούν σχεδόν 15.000 τ.μ. με χρήσεις τουριστικές, που θα περιβάλουν ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, όπως κατάστημα ναυτιλιακών ειδών, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και εκθεσιακοί-συνεδριακοί χώροι, χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ο δήμος ωστόσο είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, συντελεστή δόμησης και κάλυψης 0,1, εξασφάλιση ελεύθερης (και δωρεάν) πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης, να υπάρξει επίσης πρόβλεψη για τη φιλοξενία-ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής μέχρι να επιτευχθεί η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, περιορισμό εμβαδού εμπορικών χρήσεων κάτω από 50 τ.μ. και το ύψος των κτιρίων να μην υπερβαίνει τα 6 μέτρα.

Όπως τονίζει η κ. Αράπογλου, «το ΤΑΙΠΕΔ έχει αφήσει στην μοίρα της τη μαρίνα και αντί να υπάρξει μια προσπάθεια αναβάθμισης των λειτουργιών και των υποδομών της, γίνεται μια εκτεταμένη προσπάθεια τσιμεντοποίησης της με όρους real estate». Κύριος στόχος, της νέας δημοτικής Αρχής, όπως επισημαίνει είναι η μαρίνα να αποτελέσει έναν πόλο πολιτισμού, με ήπιες αναπτύξεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή.

Η μαρίνα της Καλαμαριάς για δεύτερη φορά γίνεται το «μήλο της Έριδος» ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς το Ταμείο προσπάθησε και το 2020 να προχωρήσει τα σχέδια για την αξιοποίησή της. Τον Μάρτιο του 2020, δημοσιοποίησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο κατάρτισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αρετσούς, ωστόσο η εν λόγω μελέτη δεν βρήκε σύμφωνη την τότε Δημοτική αρχή. Βέβαια, το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια προκήρυξε διαγωνισμό για την παραχώρησή της, αλλά τελικά στη συνέχεια το ΣτΕ δικαίωσε τον Δήμο.

Στην προσφυγή που είχε καταθέσει στις 14 Απριλίου 2021, ο δήμος Καλαμαριάς είχε επικαλεστεί πως η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα διότι μεταξύ άλλων δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και είχε εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας. Υπενθυμίζεται πως η παραχώρηση για περίοδο κατ’ ελάχιστον– 35 ετών προέβλεπε την ανάπτυξη και αξιοποίηση της μαρίνας, τη δημιουργία κατοικιών και ξενοδοχείων που θα μπορούν να αναπτυχθούν από τους επενδυτές κ.α.

Η νέα δημοτική αρχή ωστόσο σήμερα δεν τα βάζει μόνο με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και με κάποιους από τους ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις στο Καραμπουρνάκι και έχουν ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες με σκοπό την ανέγερση οικιστικών αναπτύξεων, σε μια περιοχή που θεωρείται το στολίδι της Καλαμαριάς. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Καραμπουρνάκι περιλαμβάνεται η Εθνική Τράπεζα με το πάρκο Σοφούλη, το δημόσιο με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, ακόμα και το βουλγαρικό δημόσιο που έχει ένα μικρό ακίνητο.

Για την εν λόγω υπόθεση, η ίδια τονίζει το εξής:« Η Καλαμαριά είναι μια περίκλειστη πόλη και η ανοικοδόμηση του συγκεκριμένου κομματιού θα χειροτερέψει την κατάσταση. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες απαλλοτριώσεων και προσπαθούμε να υπάρξει παύση εργασιών μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο. Σ’ αυτήν την προσπάθεια γινόμαστε αποδέκτες προκλητικών επιστολών και εξωδίκων. Το γεγονός ότι η εν λόγω έκταση δεν ανήκει στον Δήμο δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε γνώμη. Άλλωστε, από το 2015 υπάρχει συγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο, που προβλέπει ότι αυτή η περιοχή η οποία χτίζεται τώρα είναι χαρακτηρισμένη ως πράσινη».

Στόχος του Δήμου, όπως ξεκαθαρίζει, είναι «η ενιαία αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα πράσινων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών που θα συνδέονται με τις υπόλοιπες διαδρομές εκατέρωθεν του Δήμου Θεσσαλονίκης».