Στην αύξηση του ορίου της Golden Visa στα 800.000 ευρώ για την καταπολέµηση της στεγαστικής κρίσης στα µεγάλα αστικά κέντρα και τα τουριστικά θέρετρα, όπου οι τιµές των ακινήτων έχουν χτυπήσει «κόκκινο», προχωρεί η κυβέρνηση σε µια προσπάθεια να κάµψει το αγοραστικό ντελίριο των ξένων επενδυτών για το πρόγραµµα που κινήθηκε µε ιλιγγιώδεις ρυθµούς το 2023, συγκεντρώνοντας πάνω από 210.000.000 ευρώ τον µήνα ή 2,544 δισ. συνολικά.

Οι περιορισμοί και οι τέσσερις ταχύτητες της Χρυσής Βίζας

Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας έφθασε να είναι η πιο περιζήτητη στον κόσµο, επιφέροντας µεγάλες ανατροπές και στρεβλώσεις στον χάρτη της κτηµαταγοράς και για τις οποίες θα γίνει µία προσπάθεια να «διορθωθούν» µε τροπολογία που θα κατατεθεί µέσα στην εβδοµάδα από τον υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, που θα προβλέπει περιορισµούς στους όρους χορήγησης και νέα αυξηµένα ποσά για την αγορά ακινήτων από ξένους µε αντάλλαγµα την άδεια παραµονής και την ελεύθερη µετακίνηση στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν.

Στην πράξη, το πρόγραµµα της Χρυσής Βίζας θα τρέχει από εδώ και στο εξής µε τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα µε τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο συν το γεγονός ότι εξετάζεται η θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν µέσω της Golden Visa σε διατηρητέα ακίνητα, όπως απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και από τον ΦΠΑ για τις δαπάνες αποκατάστασης αυτών των κτιρίων, εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήµατος - και είναι µέτρα που εφαρµόζονται χρόνια τώρα σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία κ.α.

Συγκεκριµένα, µε τις νέες παρεµβάσεις στις περιοχές που βρίσκονται στη λίστα µε τις κορυφαίες και αποτελούν µαγνήτη για τους επενδυτές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τοµέας της Αττικής, ειδικά το κοµµάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτµος στα ∆ωδεκάνησα, τα Χανιά στην Κρήτη, αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήµερα. Στις υπόλοιπες περιοχές που είναι µεν πόλος έλξης για τους ξένους, αλλά η οικιστική ζήτηση είναι ένα σκαλί πιο κάτω, το όριο από 250.000 ευρώ, που είναι σήµερα, θα ανέβει στα 400.000 ευρώ. Όπου δεν καταγράφεται αξιοσηµείωτη ζήτηση για «χρυσή επένδυση», το όριο θα παραµείνει στις 250.000 ευρώ.

Σήµερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας µε το πρόγραµµα της Golden Visa αφορά περιοχές του βόρειου τοµέα της Αττικής και συγκεκριµένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταµόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον νότιο τοµέα ισχύει, αντίστοιχα, στους ∆ήµους Αγίου ∆ηµητρίου, Αλίµου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρού πολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου Ταύρου, Νέας Σµύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον κεντρικό τοµέα στους ∆ήµους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, ∆άφνης Υµηττού. Επίσης, µέχρι σήµερα µπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, ώστε να αγγίξει το όριο των 250.000 ευρώ.

"Πρωταθλητές" οι Κινέζοι

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων µέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι, ενώ σηµαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωµένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωµένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία. Να σηµειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 14.875 αιτήσεις για το πρόγραµµα Golden Visa από το 2021 µέχρι το ∆εκέµβριο του 2023, από τις οποίες πήραν «πράσινο φως» οι 7.387, µε το ύψος των επενδύσεων για τα ελληνικά ταµεία να ξεπερνά την τριετία τα 4,3 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή