Σε λίγες ηµέρες έρχεται ο Μάρτιος και όλα τα βλέµµατα του λιανεµπορίου τροφίµων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι στραµµένα στα µέτρα Σκρέκα. Ο πρώτος µήνας της άνοιξης είναι το ορόσηµο εφαρµογής τους και στις πρώτες ηµέρες του ο υπουργός Ανάπτυξης έχει διαβεβαιώσει ότι θα φανούν τα αποτελέσµατα στις τιµές.

Βέβαιος ο στόχος µείωσης του πληθωρισµού τροφίµων µε τα µέτρα Σκρέκα



Στελέχη της αγοράς δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θεωρείται βέβαιο πως θα επιτευχθεί ο στόχος της µείωσης του πληθωρισµού τροφίµων µε τα συγκεκριµένα µέτρα, ενώ την προηγούµενη εβδοµάδα µε νέες υπουργικές αποφάσεις προστέθηκαν και τρόφιµα στο µέτρο απαγόρευσης προσφορών, αν έχουν προηγηθεί ανατιµήσεις, µε εξαίρεση τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται κοντά στην ηµεροµηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται πλέον ειδική σήµανση που θα αναγράφει «Προϊόν µε κοντινή ηµεροµηνία λήξης» και η χρονική απόσταση από την ηµεροµηνία λήξης ποικίλλει για κάθε είδος από µία µέχρι και 30 µέρες. Στόχος της παρέµβασης αυτής, µεταξύ άλλων, όπως έχει επισηµάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι να αντιµετωπιστούν και φαινόµενα σπατάλης τροφίµων (food waste) ή καταστροφής αποθεµάτων που θα µπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαµηλές τιµές στους ενδιαφερόµενους καταναλωτές. Επίσης, επεκτάθηκε και η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρµόζονται «καθαρές τιµές» µε την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί». Η αγορά ανησυχεί πάντως περισσότερο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, φοβούµενη ότι οι επιπτώσεις στο λιανεµπόριο θα «απορροφήσουν» κάθε ωφέλεια που θα έχουν τα µέτρα Σκρέκα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό


Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισµό του Ιανουαρίου, σε µηνιαία βάση συνεχίστηκαν οι αυξήσεις τιµών σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι, από τον ∆εκέµβριο του 2023 µέχρι τον Ιανουάριο του 2024 σηµειώθηκαν ανατιµήσεις σε αλλαντικά (5,7%), ψάρια νωπά (1,2%), γιαούρτι (2,8%), ελαιόλαδο (6,8%), λαχανικά νωπά (2,8%), λαχανικά διατηρηµένα ή επεξεργασµένα (2%), αλκοολούχα ποτά-µη σερβιριζόµενα (3,9%), ηλεκτρισµό (0,7%), φαρµακευτικά προϊόντα (0,8%), µεταφορά επιβατών µε αεροπλάνο (3,4%), υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (1,6%), εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία (1,5%) και ασφάλιστρα υγείας (14%). Αντίθετα, οι τιµές µειώθηκαν σε ζυµαρικά (3,3%), πουλερικά (1,8%), γάλα νωπό πλήρες (4,4%), γάλα νωπό µε µειωµένα λιπαρά (4,8%), τυριά (1,9%), φρούτα νωπά (1,9%), δηµοτικά τέλη (1,5%), φυσικό αέριο (13,5%), πετρέλαιο θέρµανσης (1,1%), υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (3,8%), καύσιµα αυτοκινήτου - βενζίνη (0,5%) και ξενοδοχεία - µοτέλ - πανδοχεία (7,4%).