Το ποσό των 61 δισ. ευρώ από φόρους καλείται να εισπράξει µέσα στο τρέχον έτος η ΑΑ∆Ε µε την κούρσα να οδηγεί ο ΦΠΑ και να ακολουθούν ο φόρος εισοδήµατος φυσικών και νοµικών προσώπων, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ. Τους ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Χ. Θεοχάρη, σύµφωνα µε την οποία -εκτός των φόρων- θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταµεία έσοδα ύψους 4,25 δισ. ευρώ που ανεβάζουν τις συνολικές εισπράξεις στα 65 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ΑΑ∆Ε θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούµενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ µε επίκεντρο τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Από ποιές πηγές προέλευσης αναζητούνται τα έσοδα

Στην απόφαση Θεοχάρη επισηµαίνεται ότι οι στόχοι για τα έσοδα, αλλά και επιστροφές φόρου θα πρέπει να υλοποιηθούν σωρευτικά στο 100%, ενώ όσον αφορά το ύψος των εισπράξεων ανάλογα µε την πηγή προέλευσης προκύπτουν τα εξής:

 24,391 δισ. ευρώ από ΦΠΑ: Οι εισπράξεις προβλέπεται να είναι αυξηµένες κατά 1,16 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2023 λόγω της αυξηµένης κατανάλωσης, της ακρίβειας που επιµένει ειδικά στα τρόφιµα αλλά και των µέτρων περιορισµού της φοροδιαφυγής µε την επέκτα[1]ση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS.

 19,69 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήµατος: Στα 11,408 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήµατος που θα πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα, µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους να καλούνται να καταβάλουν περισσότερους φόρους σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια λόγω του νέου τεκµαρτού τρόπου υπολογισµού των εισοδηµάτων που απέκτησαν το 2023. Ο φόρος εισοδήµατος για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να ανέλθει φέτος σε 6,779 δισ. ευρώ.

 7,065 δισ. ευρώ από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης: Από αυτό το ποσό τα 4,102 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ενεργειακά προϊόντα και τα 2,237 δισ. ευρώ από καπνικά προϊόντα.

 2,453 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ:Τα νέα «ραβασάκια» του φόρου ακίνητης περιουσίας θα φτάσουν σε 7.000.000 ιδι[1]οκτήτες ακινήτων τέλη Μαρτίου µε αρ[1]χές Απριλίου. Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα µπορεί να εξοφληθεί σε 11 µηνιαίες δόσεις, µε την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή