Τα «µπλοκάκια»… επιµένουν ως τρόπος απασχόλησης για παροχή υπηρεσιών στη χώρα µας, καθώς χιλιάδες εργαζόµενοι κάνουν χρήση του µέτρου που παρέχει πολλά ευεργετήµατα σε όσους το αξιοποιούν.

Ωστόσο, η διαδικασία εργασίας µε το «µπλοκάκι» έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, εξηγεί στην «Α» ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αµπελιώτης. Αλλά, ας ορίσουµε πρώτα ποιοι είναι οι εργαζόµενοι µε «µπλοκάκι». Θα πρέπει λοιπόν να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να απασχολούνται έως και σε τρεις εργοδότες, ειδάλλως θεωρούνται µισθωτοί, να µη λαµβάνουν µισθό από άλλη εργασία και να χρησιµοποιούν ως επαγγελµατική έδρα την κατοικία τους.

Στα ατού συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

Ο φορολογούµενος δεν εντάσσεται στους υπόχρεους τεκµαρτού εισοδήµατος, απολαύει του αφορολόγητου ορίου και καταβάλλει µισό τέλος επιτηδεύµατος.

Συγκεκριµένα, καταβάλλει εισφορές ΕΦΚΑ, φορολογείται και έχει βιβλίο εσόδων-δαπανών:

  • Μπορεί να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο που ισχύει για τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους.=
  • Φορολογείται µε 9% αντί 22% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήµατος.
  • Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελµατίες µε 9% από το πρώτο ευρώ µέχρι τα 10.000 ευρώ. Με 22% στο τµήµα του εισοδήµατος από τα 10.000 ευρώ µέχρι τα 20.000 ευρώ και µε 28%-44% για το τµήµα των ετήσιων αµοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.
  • Αφαιρούνται οι επαγγελµατικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδηµα, εξέλιξη που µειώνει τον φόρο έως και το αφορολόγητο όριο.
  • Το νέο ποσό φορολογείται µε την κλίµακα, χωρίς το αφορολόγητο µισθωτών.
31



Τι να προσέξουν


Ο εργαζόµενος µε «µπλοκάκι» για να µη φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελµατίας, αλλά ως µισθωτός, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηµατικής δραστηριότητας στην αρµόδια ∆ΟΥ.
  • Να παρέχει υπηρεσίες µέχρι και σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όµως στην περίπτωση αυτή λαµβάνει τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αµοιβών του µόνο από έναν.
  • Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητας την κατοικία του.
  • Να µην εισπράττει µισθό από άλλη εργασία.
  • Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συµβουλής ή της επιστηµονικής, καλλιτεχνικής και πνευµατικής δηµιουργίας.
  • Να ασκεί δραστηριότητα, η οποία δεν εµπεριέχει την έννοια της εµπορικής ιδιότητας, αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελµα».
  • Το εισόδηµα από περιστασιακή απασχόληση να µην υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκµήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκµαρτό εισόδηµα µέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων.
  • Σε αυτή την περίπτωση, το πραγµατικό εισόδηµα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήµατος που µπορεί να προκύψει λόγω της εφαρµογής των τεκµηρίων φορολογούνται µε την κλίµακα των µισθωτών.

Τα συνηθέστερα επαγγέλματα που κάνουν χρήση του δελτίου


Αυτοί που κατά κύριο λόγο απασχολούνται και αμείβονται με το αποκαλούμενο «μπλοκάκι» είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Αναλυτικά, πρόκειται για τα επαγγέλματα: ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσικοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού.

Επίσης οι αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές ΑΕ, εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομιάς


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή