Το επόµενο µεγάλο βήµα στο φιλόδοξο σχέδιο έρευνας, ανακάλυψης και εκµετάλλευσης φυσικού αερίου στις πολλά υποσχόµενες περιοχές «∆υτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη µε τις ευλογίες των ΗΠΑ. Από την περασµένη Πέµπτη 22 Φεβρουαρίου, η κοινοπραξία της αµερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil και του οµίλου Helleniq Energy «έβγαλε» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου το σεισµογραφικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS, το οποίο ξεκίνησε υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατες σεισµικές έρευνες στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Νέος κύκλος ερευνών για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Η απόφαση για την έναρξη νέου κύκλου ερευνών που αποκάλυψε το Σάββατο ο Οικονοµικός Ταχυδρόµος (ot.gr) ενεργοποιήθηκε µόλις λίγες ηµέρες µετά τη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην Αίγυπτο στις 21 Φεβρουαρίου µε τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, John Ardill, και στις 9/2 µε τον αντιπρόεδρο της ∆ιεύθυνσης Κυβερνητικών Υποθέσεων της πετρελαϊκής, Rochdi Younsi, στην Ουάσινγκτον.

Ο νέος κύκλος ξεκινά επίσης ακριβώς έναν χρόνο αφότου ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές έρευνες δύο διαστάσεων στις δύο συγκεκριµένες περιοχές (σ.σ.: η έκταση του block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόµετρα, ενώ η έκταση του block «∆υτικά της Κρήτης» ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόµετρα), και οι οποίες φαίνεται να έχουν δώσει αξιόλογες ενδείξεις για την πιθανότητα αξιοποιήσιµων κοιτασµάτων φυσικού αερίου. Ενδείξεις οι οποίες πλέον µε τις τρισδιάστατες έρευνες θα προσφέρουν πολύ πιο ακριβή αποτελέσµατα. Το πλοίο της PGS έχει ήδη υλοποιήσει ανάλογες έρευνες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδοµένων και στα θαλάσσια blocks της Helleniq Energy «Ιόνιο» και «10-Κυπαρρισιακός», τα ευρήµατα των οποίων αξιολογούνται. Το «Ramform Hyperion», το πλοίο που έχει ναυλώσει από την PGS η ελληνο-αµερικανική κοινοπραξία, έπλεε χθες το απόγευµα ανοιχτά της Κρήτης σύµφωνα µε τα στοιχεία του ιστότοπου MarineTraffic.

 Σύµφωνα δε µε τη σχετική Navtex, το «Ramform Hyperion» υποστηρίζεται από τρία ακόµη πλοία: το «Thor Magni» (ερευνητικό), το «ΕDT Niovi» (ρυµουλκό) και το «EDT Argonaut» (υπεράκτιες προµήθειες/υποστήριξη έρευνας). Στόχος είναι να απλώσει τα καλώδια του µε το ειδικό εξοπλισµό και να «σκανάρει» µε τρισδιάστατες απεικονίσεις συγκεκριµένες θαλάσσιες γεωλογικές δοµές, κυρίως στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών και η ενδελεχής ερµηνεία των νέων δεδοµένων που θα αποδώσει θα οδηγήσουν στη λήψη της σηµαντικής τελικής επενδυτικής απόφασης την κοινοπραξία των ExxonMobil - Helleniq Energy, για το αν τελικά θα προχωρήσουν τα επόµενα 2 χρόνια (2025-2026) στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία είναι ένα στάδιο πριν από τη γεώτρηση εκµετάλλευσης πιθανού αξιοποιήσιµου κοιτάσµατος. CHEVRON ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η κοινοπραξία να ενισχυθεί και µε την προσθήκη της Chevron, ενός ακόµη αµερικανικού κολοσσού που θα εδραιώσει την παρουσία των ΗΠΑ στις ερευνητικές διαδικασίες στην Ελλάδα, και δη σε µια περιοχή υψηλής γεωπολιτικής ευαισθησίας όπως αυτή της Κρήτης, παρότι τα blocks της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε διεκδικούµενο σηµείο από το παράνοµο τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο αλλά εντός των ελληνικών κυριαρχικών δικαι[1]ωµάτων. ∆ιαφέρουν -δε- από τα άλλα δύο blocks, νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από το Λασίθι, ενδεχόµενη παραχώρηση των οποίων θα ακύρωνε επί της ουσίας του τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο. Οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχουν χαρακτηριστεί από πλήθος γεωλόγων ως πολλά υποσχόµενες ως προς την ύπαρξη κοιτασµάτων φυσικού αερίου, αν και τα νούµερα που κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται δεν στηρίζονται παρά σε θεωρητικές προσεγγίσεις που πιθανόν απέχουν παρασάγγας από την πραγµατικότητα.

Το 2019, όπως αναφέρει δηµοσίευµα του ot.g το τότε στέλεχος του οµίλου Ελληνικά Πετρέλαια (νυν Helleniq Energy) Γιάννης Γρηγορίου είχε αποκαλύψει πως το 2015 στη διάρκεια επανεπεξεργασίας σεισµικών δεδοµένων -είχαν προσκτηθεί το 2012 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλ[1]λοντος και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε βγάλει σε διαγωνισµούς περίπου 20 blocks στις περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας (Κρήτη και Ιόνιο Πέλα[1]γος)- οµάδα γεωλόγων είχε ανακαλύψει στόχο µε πιθανό κοίτασµα φυσικού αερί[1]ου εκτιµώµενης δυναµικότητας 10 τρισ. κυβικών ποδιών (280 δισ. κυβικά µέτρα).

Τον στόχο αυτό οι επιστήµονες τον είχαν ονοµάσει «Τάλως» εµπνευσµένοι από τον µυθικό, γιγάντιο ανθρωπόµορφο φύλακα της Κρήτης µε σώµα από χαλκό.

Οι εκτιμήσεις και οι πέντε σημαντικοί στόχοι

Οι πλέον αξιόπιστες εκτιµήσεις, στον βαθµό που µπορεί κάποια να χαρακτηριστεί ως τέτοια όσο δεν υπάρχουν συγκεκριµένα σεισµικά δεδοµένα υψηλής ανάλυσης, θεωρείται πως έχουν διατυπωθεί από τον διευθύνοντα σύµβουλο της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε∆ΕΥΕΠ), Άρη Στεφάτο.

Σύµφωνα µε όσα έχει κάνει γνωστά, µε βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδοµένων που διαθέτει η Ε∆ΕΥΕΠ στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτηµένα οικόπεδα, το 85% των όγκων εκτιµάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σηµαντικοί στόχοι δηµιουργούν µία αγορά αξίας 250 δισ. ευρώ».

Με υπολογισµούς ανθρώπων της αγοράς υδρογονανθράκων, η προαναφερόµενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοι[1]τάσµατα φυσικού αερίου 705 δισ. κυβι[1]κών µέτρων. Σύµφωνα µε τον κ. Στεφάτο απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις 46 δισ. ευρώ για την έρευνα, τις γεωτρήσεις και την εκµετάλλευση εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αξιοποιήσιµα, ενώ το ∆ηµόσιο θα µπορούσε να έχει µακροπρόθεσµα έσοδα 56 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή