Βρέθηκαν και ήδη ετοιµάζονται προς κοινωνική αξιοποίηση τα πρώτα δηµόσια κτίρια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή περισσότερων κενών δηµόσιων κτιρίων σε όλους τους δήµους της χώρας που θα δοθούν προς ενοικίαση µε τη µορφή κοινωνικής αντιπαροχής.

Μέσα στις επόµενες µέρες θα είναι έτοιµη η υπουργική απόφαση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει στο πλαίσιο του συγκεκριµένου προγράµµατος για τη στέγαση των δηµοσίων υπαλλήλων, όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Πρώτη στη σειρά η εκµετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ολυµπιακού Χωριού

Το νέο πρόγραµµα «Κοινωνική Αντιπαροχή», που ξεκινά άµεσα, αναµένεται να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης. Με βάση τις προτεραιότητες του υπουργείου, πρώτη στη σειρά έρχεται η εκµετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ολυµπιακού Χωριού, η παράδοση των οικισµών στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά αλλά και 120 κενών διαµερισµάτων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το πλάνο εντάσσονται επίσης 11 οικόπεδα που διαθέτουν οικοδοµική άδεια, σε Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.

Παράλληλα µε τα κτίρια του Ολυµπιακού Χωριού αναµένεται να δηµιουργηθεί ένα σύγχρονο εµπορικό κέντρο, µε αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, ενώ ανάδοχος του έργου αναµένεται να βρεθεί από το ΤΑΙΠΕ∆, που θα τρέξει όλη τη διαδικασία στο τέλος του 2024. Ο ανάδοχος µάλιστα θα πληρώνει ένα µηνιαίο µίσθωµα στη ∆ΥΠΑ, το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµα. Πρόκειται για µία σύµβαση κατασκευής και αξιοποίησης, χωρίς να δεσµεύονται κεφάλαια της ∆ΥΠΑ για την κατασκευή.

Η κοινωνική κατοικία αφορά την παραχώρηση ακινήτων του ∆ηµοσίου προς Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθµού, ΝΠ∆∆ και ΝΠΙ∆ που ελέγχονται από το ∆ηµόσιο εφόσον έχουν περάσει 15 χρόνια από την παραχώρηση και ο σκοπός για τον οποίο έγινε δεν πραγµατοποιήθηκε. Για το χρονικό διάστηµα από την 1/3/2023 µέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών δηµοπρασίας εκµίσθωσης των ακινήτων της ∆ΥΠΑ κ.λπ., οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που εξακολουθούν να χρησιµοποιούν τα ακίνητα οφείλουν να καταβάλλουν προς τη ∆ΥΠΑ µηνιαία αποζηµίωση χρήσης των ακινήτων, καταβλητέα την τελευταία ηµέρα εκάστου µηνός, η οποία ανέρχεται στο ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση ποσοστού 4% επί της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται µε το αντικειµενικό σύστηµα, διά του αριθµού 12.

Αδιάθετες κατοικίες 

Αν παραµένουν αδιάθετες κατοικίες σε οικισµούς του πρ. ΟΕΚ µετά την παρέλευση 25 ετών από τη διενέργεια της κλήρωσης για την επιλογή των παραχωρησιούχων οικιστών, η ∆ΥΠΑ εκδίδει δηµόσια πρόσκληση προς τους επιλαχόντες κληρούχους των άνω οικισµών και τους αναζητεί προκειµένου να τους παραχωρήσει τις αδιάθετες κατοικίες κατά τη σειρά της κλήρωσης. Μετά την πάροδο 6 µηνών από την παραπάνω πρόσκληση, αποσβήνεται το δικαίωµα των επιλαχόντων κληρούχων που δεν έχουν προσέλθει για παραχώρηση αδιάθετης κατοικίας του αντίστοιχου οικισµού και ο σχετικός πίνακας επιλαχόντων κληρούχων παύει να ισχύει µε την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ∆ΥΠΑ. Να σηµειωθεί ότι για το στεγαστικό πρόγραµµα η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι µέσω του προγράµµατος «Σπίτι µου» µε δικαιούχους νέους έως 39 ετών, µέχρι και σήµερα έχουµε 4.271 εκταµιεύσεις 412.810.735,66 € και 4.947 συµβάσεις 478.403.068,74 €. Στο τέλος της χρονιάς, όπως ανέφερε, «9.820 ζευγάρια, άρα πάνω από 20.000 δικαιούχοι, θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»