Στην επόμενη ημέρα και στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού βάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις πρώην τραπεζίτες, που ηγούνται ή μεταπηδούν στον κλάδο των private equity funds.

Με όραμα να φτιάξουν τους επόμενους πρωταθλητές στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη, οι Νίκος Νανόπουλος, Απόστολος Ταμβακάκης και Νίκος Καραμούζης άφησαν τις τράπεζες για το πλέον παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, τις επιχειρήσεις, με εφόδια την πρότερη επαφή τους με την επιχειρηματικότητα, αλλά και τη γνώση τους στο να κλείνουν deals. Ο χώρος των private equity funds συνεχίζει να προσελκύει αξιόλογα στελέχη από τον τραπεζικό χώρο, με τελευταία μεταγραφή αυτή του Νικόλα Χρυσανθόπουλου από την Alpha Bank.

Από εταιρείες startup μέχρι εταιρείες growth όλων των κλάδων, εκτός οινοπνευματωδών (πλην κρασιού), όπλων και εταιρειών τζόγου, βρίσκουν στα private equity funds όχι μόνο δίοδο για την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων και διασυνδέσεις με τράπεζες, θεσμικούς και άλλους επενδυτές, αλλά επίσης συμβουλευτική για το πώς θα διαχειριστούν και θα επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, πώς θα μπορέσουν να κάνουν εξαγορές και επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές.

Ο ρόλος τους αποκτά νέα δυναμική και το στοίχημα που έχουν μπροστά τους είναι να καταφέρουν τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό

Καταλύτης τα private equity funds

Στο πλαίσιο αυτό, τα private equity funds έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης του επιχειρηματικού ιστού της, και δη της ραχοκοκκαλιάς της, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πλέον, μετά την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε η χώρα, ο ρόλος τους αποκτά νέα δυναμική. Το στοίχημα που έχουν μπροστά τους οι «παλιές καραβάνες» του τραπεζικού χώρου, οι ομάδες τους και οι «νεοσύλλεκτοι» στον κλάδο των private equity funds είναι να καταφέρουν τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, που θα έρθουν να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, και δη μικρομεσαίες, με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Στο στοίχημα αυτό προστίθενται η πρόκληση της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων και η βελτίωση της εταιρικής τους διακυβέρνησης, ζητήματα τα οποία έχουν ήδη ενσωματώσει στην «ατζέντα» τους τα private equity funds. Τον δρόμο για τη στροφή από τις τράπεζες στα private equity funds άνοιξε το 2014 o Νίκος Νανόπουλος, μέχρι τότε CEO της Eurobank, αναλαμβάνοντας πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής και των δύο εταιρειών που έχει υπό την ομπρέλα της η DECA Investments: τα funds Diorama I και Diorama II, με επενδυτικά κεφάλαια 136 εκατ. και 213 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η πρώτη επένδυση του Diorama II 

Το Diorama I, το οποίο έχει μπει στο στάδιο της αποεπένδυσης, που θα την ολοκληρώσει φέτος τον Νοέμβριο, έχει επενδύσει στις εταιρείες Atlas Tapes (αυτοκόλλητες ταινίες), Damavand (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα), InternetQ (streaming μουσική), Adam Pack (παραγωγή χάρτινης συσκευασίας υγρών τροφίμων), AXEL Accessories (γυναικεία ένδυση, υποδήματα, αξεσουάρ), Viva Wallet Holdings, Lariplast (παραγωγή πλαστικών υλικών μίας χρήσης), Pharos (γενόσημα φάρμακα) και Μινέρβα Ελαιουργική. Το Diorama II ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη του επένδυση, αποκτώντας πλειοψηφική συμμετοχή στη Leader, μία από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των ειδών διατροφής, που δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners, διαχειρίστριας εταιρείας του EOS Hellenic Renaissance Fund, που ξεκίνησε το 2018, ήταν προηγουμένως, μεταξύ άλλων, CEO της Εθνικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο έτερος partner της EOS Capital είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος (πρώην Attica Bank) και την τριάδα συμπλήρωσε ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος (Alpha Bank). Η διευρυμένη ομάδα ετοιμάζει νέο fund 220 (εκκίνηση) - 250 εκατ. ευρώ (κλείσιμο), μεγαλύτερο από το πρώτο των 150 εκατ. ευρώ, που θα επενδύει σε ΜμΕ, κυρίως μεσαίες, στους κλάδους των τροφίμων - μη αλκοολούχων ποτών, τεχνολογίας, υποδομών και λιανεμπορίου. Οι επενδύσεις του πρώτου fund έγιναν στις εταιρείες Cosmos Sport, Med Frigo, Eurocatering, Agrifreda, Obrela, Hellenic Juices, Seagull, Αρχειοθήκη, Minerva, Eurolamp και «Σ. Μεντεκίδης» Φυσικά Μεταλλικά Νερά.

Ο Νίκος Καραμούζης, εκτελεστικός πρόεδρος του fund SMERemediumCap, που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2021, ήταν πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ενώ στο βαρύ τραπεζικό βιογραφικό του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι θέσεις υποδιοικητή στην Εθνική Τράπεζα και συμβούλου διοίκησης και μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το fund SMERC έχει κεφάλαια 142,5 εκατ. ευρώ και είναι το μόνο που επενδύει και σε εταιρείες που έχουν ανάγκη εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό, εξαγόρασε από την Intrum Hellas το χαρτοφυλάκιο Tethys, με 72 ξενοδοχεία, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ στο παραθαλάσσιο, πέντε αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα «Patmos Aktis Suites & Spa» (η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Πάτμο). Το SMERC έχει επενδύσει επίσης στις εταιρείες Αροσις (όσπρια), Πλακεντία Κτηνιατρική, Engie Hellas, που μετονομάστηκε αργότερα σε CORDIA, και απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ESA Security Solutions, αλλά και στα νερά, καθώς τον Δεκέμβριο του 2023 συνέστησε μαζί με το EOS Fund την εταιρεία Ηolding Water Invest (ποσοστά συμμετοχής 56,54% και 43,46%, αντίστοιχα).

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»