Οταν το φθινόπωρο που πέρασε ο Γιάννης Χατζής πήρε από τον Γρηγόρη Τάσιο τη σκυτάλη της προεδρίας στην Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι κύκλοι της φιλοξενίας µιλούσαν για µια εξέλιξη-έκπληξη. Outsider µεν, πολλά υποσχόµενος δε.

Αυτό τονίζουν όσοι γνωρίζουν σε βάθος τον νέο πρόεδρο της ΠΟΞ, που σκοπεύει να κάνει ολική «ανακαίνιση» στον µεγαλύτερο συνδικαλιστικό βραχίονα της ελληνικής ξενοδοχίας. Αν και νέος σε ηλικία, δείχνει να έχει κάνει πολύ δυναµική είσοδο στα καθήκοντά του, ασχολούµενος µε τα χρόνια ζητήµατα του κλάδου, µε στόχο την επίλυση και όχι απλώς την επικοινωνιακή, ή µη, προσέγγιση. Οπως άλλωστε ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνάντηση µε δηµοσιογράφους, το public speaking είναι κάτι που µαθαίνεται. ∆εν γεννιέσαι µε το να ξέρεις. Οµως, η ουσία του ρόλου της ΠΟΞ είναι άλλη.

Αποφασιμένος να δώσει λύσεις στα προβλήµατα των ξενοδόχων

Και πάνω σε αυτό έχει βάλει στόχο, µέσα στην τριετία, να δώσει λύσεις στα προβλήµατα των ξενοδόχων. Ολων των ξενοδόχων. Εκείνων που έχουν το δωµάτιο πάνω από 1.500 ευρώ τη βραδιά και εκείνων που µε το ζόρι κάνουν µεροκάµατο 40 ευρώ ή... κάποιες φορές έως και µηδέν.

∆υστυχώς, όπως ο ίδιος λέει, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει -ακόµη- τον αρχικό σχεδιασµό στο φορολογικό νοµοσχέδιο, αλλά η ΠΟΞ θα επιµείνει εκ νέου µε τις προτάσεις της. Ηδη συζητά συνεχώς µε το αρµόδιο υπουργείο, ενώ παράλληλα έχει κάνει κινήσεις όσον αφορά το άλλο µεγάλο αγκάθι του ξενοδοχειακού κλάδου: τη βραχυχρόνια µίσθωση. «Η πλευρά της κυβέρνησης µου έχει πει πως µέσα στο 2024 θα υπάρξει κάποιο ρυθµιστικό πλαίσιο», τονίζει, υπογραµµίζοντας το τεράστιο πρόβληµα ανταγωνισµού που αντιµετωπίζουν τα ενοικιαζόµενα καταλύµατα, γι' αυτό και στοχεύει σε ίσους όρους.

Εχει ήδη κάνει µια σχετική κουβέντα µε τον υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Χάρη Θεοχάρη, και όσον αφορά τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας υπόψη πως τα εµπόδια δεν είναι ίδια για όλες τις περιοχές. «Εκεί όµως που σε κάποιες περιοχές το πρόβληµα είναι τεράστιο, εκεί πρέπει να έχουµε οργανικό και σηµαντικό ρόλο», λέει. ∆εν διστάζει να εκφράσει τη µεγάλη του απογοήτευση ως προς την απαράδεκτη κατάσταση στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του όσον αφορά την επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου στο τουριστικό προϊόν, όπως το περιβαλλοντικό τέλος, στο οποίο, όπως έχει κατά καιρούς υπογραµµίσει, η ΠΟΞ δεν συναινεί.

Επιπλέον, στους άµεσους στόχους του είναι να υπάρξει εκσυγχρονισµός και µια ποιοτική αναβάθµιση για τα ξενοδοχεία µέχρι 3 αστέρων.

«Η Ελλάδα έχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης και ακόµη βρισκόµαστε στα πρώτα βήµατα αυτής της εξέλιξης αναφορικά µε τη βιωσιµότητα»

Εντελώς αντίθετος µε την έννοια του υπερτουρισµού 

Ο Γ. Χατζής είναι εντελώς αντίθετος µε την έννοια του υπερτουρισµού, αλλά και της απόλυτης φέρουσας ικανότητας, καθώς πιστεύει ότι έχει να κάνει µε µια δυναµική έννοια, που ουσιαστικά ακολουθεί την ανάπτυξη των υποδοµών. Αδυνατεί να καταλάβει τους ισχυρισµούς κάποιων ότι ο τουρισµός ανταγωνίζεται άλλους κλάδους. Απεναντίας, λέει, ο τουριστικός κλάδος ευνοεί σε µεγάλο βαθµό τη δηµιουργία άλλων κλάδων, καθώς δηµιουργεί ζήτηση για πολλά προϊόντα και υποπροϊόντα. «Εµείς που είµαστε νησιώτες (σ.σ.: Ροδίτης) κάνουµε µπάνιο εκεί που κάνουν και οι τουρίστες. Συνεπώς, πρώτα θέλουµε να είναι καθαρά τα νερά για εµάς και µετά για τον επισκέπτη. Η αειφορία λοιπόν και η βιωσιµότητα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης, όµως θα πρέπει να ακολουθούνται και από τις δηµόσιες υποδοµές, η έλλειψη των οποίων έχει δηµιουργήσει ως έννοια τον υπερτουρισµό». Θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης και πως ακόµη βρισκόµαστε στα πρώτα βήµατα αυτής της εξέλιξης γύρω από τη βιωσιµότητα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Γ. Χατζής πιστεύει ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές, µε την ευρύτερη τάση της χώρας να είναι προς τα πάνω. Μάλιστα, όπως λέει, η άνοδος αυτή αρχίζει να αποκτά και µακροοικονοµικό χαρακτήρα και το σενάριο να οδηγηθεί η χώρα στα διπλάσια επίπεδα τα επόµενα χρόνια δεν φαίνεται ανέφικτο.

Who is who

Ο Γιάννης Χατζής είναι γέννηµαθρέµµα της Ρόδου. Οπως ο ίδιος δηλώνει, οι µεγάλες του «αρρώστιες» είναι δύο: τα ταξίδια και το κλασικό πιάνο, στο οποίο κατέχει και τοπτυχίο. Είναι εντελώς παθιασµένος µε τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισµού, ενώ ως επιχειρηµατίας δραστηριοποιείται µε τα ξενοδοχεία Blue Sea Beach Resort, Blue Sea Holiday Village, Blue Sea Island, Blue Sea Holiday Village Adults Only, Pedi Beach.

Εχει διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου και είναι µέλος του ∆.Σ. του Ιδρύµατος Υποτροφιών ∆ωδεκανήσου. Εχει σπουδάσει στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο London School of Economics, στο CFA Ιnstitute και στο ESSEC Business School στο Παρίσι.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»