Σχέδιο για αλλαγές στις αντικειµενικές αξίες των ακινήτων από το 2025 µε «πιλότο» τον νέο αυτόµατο µηχανισµό που θα παρακολουθεί τις διακυµάνσεις στις εµπορικές τιµές και θα τις προσαρµόζει πάνω σε αυτές της εφορίας βρίσκεται στην ατζέντα του οικονοµικού επιτελείου. Πρόκειται για το νέο πληροφοριακό σύστηµα που θα µπει σε λειτουργία τους τελευταίους µήνες του 2024, προκειµένου από τις αρχές του επόµενου να τρέξει η διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειµενικών τιµών µε βάση το πρώτο δείγµα των στοιχείων για τις µεταβολές στις εµπορικές τιµές των ακινήτων (αγορές, συµβόλαια, µισθώµατα, αξίες απαλλοτρίωσης) σε συνδυασµό µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθµούς µετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύµατος κ.λπ.).

Η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο

Αυτό σηµαίνει ότι όποιες µεταβολές (αυξήσεις ή µειώσεις) καταγραφούν στις εµπορικές τιµές θα κουµπώσουν αυτόµατα στις αντικειµενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Στην πράξη µε το νέο σύστηµα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα µε τις εξελίξεις στην κτηµαταγορά και δεν θα προσδιορίζεται όπως σήµερα µε αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών. Το 2025 συµπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την τελευταία επικαιροποίηση στις τιµές ζώνης µε τα συγκριτικά στοιχεία του 2021, τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν τη σηµερινή εικόνα στην αγορά, καθώς οι εµπορικές τιµές έχουν κάνει άλµα και η ψαλίδα µε τις αντικειµενικές έχει ανοίξει ακόµα περισσότερο. Οι µεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπολοίπων µεγάλων πόλεων και, όπως επισηµαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήµερα χέρια πωλούνται σε τιµές ακόµη και διπλάσιες των αντικειµενικών. Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι διαµέρισµα 83 τ.µ. στο Κολωνάκι, που αγοράστηκε στην τιµή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τ.µ., όταν η αντικειµενική αξία στη συγκεκριµένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ, πράγµα που σηµαίνει ότι πουλήθηκε σε τιµή υπερδιπλάσια της αντικειµενικής αξίας. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας δίνουν προτεραιότητα στον νέο µηχανισµό προκειµένου να µπει το συντοµότερο δυνατό σε πιλοτική λειτουργία, χωρίς να παραβλέπουν και τις υπόλοιπες εκκρεµότητες, όπως τα κουρέµατα στις αντικειµενικές τιµές των δήµων. Η αρµόδια επιτροπή εξετάζει µία προς µία τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από περίπου 145 δήµους όλης της χώρας αξιολογώντας κατά πόσο ανταποκρίνονται στα πραγµατικά δεδοµένα της κτηµαταγοράς, αλλά µε βάση τις µέχρι στιγµής εκτιµήσεις δεν είναι επαρκώς τεκµηριωµένες και απορρίπτονται. Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα του υπουργείου, µόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων, η σκυτάλη θα περάσει στους ιδιώτες εκτιµητές, οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισµό των τιµών ζώνης. Το τοπίο µε τις αλλαγές στις αντικειµενικές αξίες των δήµων θα ξεκαθαρίσει µέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν αναµένονται σηµαντικές ανατροπές, ενώ ήδη στο υπουργείο κρατούν χαµηλά τον πήχυ των προσδοκιών.

Επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές

Το επόµενο βήµα του οικονοµικού επιτελείου είναι η επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήµατος. Πρόκειται για το υπολειπόµενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούµενα πολεοδοµικά στοιχεία, µε αρµόδιους παράγοντες να σηµειώνουν ότι η επέκταση των αντικειµενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι µόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει µια πρώτη εκτίµηση, αλλά πρόκειται για περιοχές µε πολύ µικρό αριθµό κατοίκων.

Στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστηµα των αντικειµενικών τιµών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, η Αγία Μαρίνα, ο Χάρακας, το ∆ασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαµίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναµένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειµενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (∆ιακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυµπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αµύνταιο, Άγιος Παντελεήµονας, Πρέσπες, Φιλώτας, ∆ροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»