Εκατό ημέρες απομένουν πλέον μέχρι τις ευρωεκλογές και η «προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας», όπως την περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα έχει χαρακτήρα κομβικό για την κυβέρνηση στο διάστημα αυτό.
Διαβάστε ακόμα: Ακρίβεια: Μεγάλες μειώσεις τιμών από την Παρασκευή σε πάνω από 3.000 προϊόντα - Αναλυτικά η λίστα

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czhroejy0z4p)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα αποτελέσματα των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά

Τα μέτωπα των τελευταίων μηνών, εξάλλου, σταδιακά κλείνουν και η κυβέρνηση επιχειρεί να μπει έτσι στην τελική ευθεία για τις κάλπες με νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, πιθανές νέες έκτακτες παροχές προς τους πιο αδύναμους λίγο πριν από το Πάσχα και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της έργου, με έμφαση στις αλλαγές στην Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και την Υγεία και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα άνετο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλος και ο πήχης, πίσω από τις κλειστές πόρτες, μπαίνει στο 33,12% των τελευταίων ευρωεκλογών του 2019, που λίγο αργότερα έφεραν νέες κάλπες και τη ΝΔ στην εξουσία. Στην πρόθεση ψήφου της MRB με αναγωγή στο σύνολο, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 36,2%, διαφορά 23,7 μονάδων σε σχέση με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,5%. Τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 9,7% και ΚΚΕ με 9%. Στο βαρόμετρο της Opinion Poll, η εκτίμηση ψήφου δίνει 33,9% στη Ν.Δ., 13,9% στο ΠΑΣΟΚ και 11,9% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα αποτελέσματα των νέων παρεμβάσεων «θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς», όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 «Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες. Και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές», πρόσθεσε. Αναγνώρισε δε τις «διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι παρεμβάσεις μας σε αυτό το επίπεδο είναι πράγματι διαχρονικές και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czhmjm64ifv5)

Πρεμιέρα σήμερα για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας 

Ειδικότερα, σήμερα ξεκινάει η εφαρμογή των τεσσάρων νέων δραστικών κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά είναι η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και η μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων, το πλαφόν στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος, η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και οι καθαρές τιμές (Net – Pricing) σε νωπά προϊόντα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, οδήγησε σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czhrb6pwvlu9)