Ο Κερκυραίος Ρότσιλντ και η κόντρα για την επένδυση στον Ερημίτη
Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο διάσημος τραπεζίτης, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή προ ολίγων ημερών σε ηλικία 87 ετών, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με το νησί της Κέρκυρας. O λόρδος Ρότσιλντ, που ίδρυσε τραπεζικά ιδρύματα στο Σίτι του Λονδίνου και ήταν ως το τέλος της ζωής του ένας παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης, επέλεγε για ησυχαστήριο του κάθε καλοκαίρι τη Βόρεια Κέρκυρα, διαμένοντας από το 1969 στη βίλα-έργο τέχνης του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού και ακαδημαϊκού Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ο οποίος παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την μητέρα του τραπεζίτη, Μπάρμπαρα Χάτσινσον.
Η εκπληκτική έπαυλη σε ένα εξαιρετικά παρθένο σημείο της Βόρειας Κέρκυρας με απέραντη θέα στη θάλασσα και στις αλβανικές ακτές, πέρασε μετέπειτα και επίσημα στην κατοχή του Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο οποίος σταδιακά αγόρασε και άλλες εκτάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητά του και να μη χτίσει κανείς άλλος δίπλα. Έτσι, η οικογένεια βρέθηκε με μια έκταση περί τα 900 στρέμματα από την περιοχή της Κερασιάς μέχρι την Κουλούρα, στην οποία δεν έχει πρόσβαση κανείς. Η έπαυλη αυτή επί δεκαετίες φιλοξενούσε υψηλούς προσκεκλημένους όπως τον βασιλιά της Αγγλίας, Κάρολο, πρωθυπουργούς της Βρετανίας, καλλιτέχνες και μέλη της διεθνούς τραπεζικής και επιχειρηματικής ελίτ.
Στην εν λόγω έκταση που αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια, έχουν χτιστεί συνολικά οκτώ πολυτελή κτίσματα, εκ των οποίων τα δύο τα χρησιμοποιεί η οικογένεια για προσωπική χρήση, ενώ τα υπόλοιπα κατά τους θερινούς μήνες τα νοικιάζει σε επιφανείς επίλεκτους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά της Βόρειας Κέρκυρας. Η παραμονή, ωστόσο, στις βίλες, οι οποίες διαθέτουν υψηλές υπηρεσίες διαμονής που ξεπερνούν ακόμα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία, ξεκινούν από 12.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ μπορούν να φτάσουν και τις 45.000 ευρώ. Την εν λόγω ιδιοκτησία διαχειρίζεται σήμερα η κόρη του, Χάνα Ρότσιλντ, ενώ ο γιος του Νατ κατέχει ένα μέρος της έκτασης.
Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, όσο διέμενε στην Κέρκυρα, επέλεγε την απομόνωση στην πολυτελή του έπαυλη και όσοι τον συναναστραφήκαν κάνουν λόγο για έναν «κλειστό» και απόμακρο άνθρωπο που δεν ήθελε να τραβάει τα βλέμματα. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορούσε στην τοπική κοινωνία της Βόρειας Κέρκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος είχε αγοράσει πυροσβεστικά οχήματα για την προστασία της περιοχής, ενώ χρηματοδότησε και τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής του Αγίου Στεφάνου.
Η αγάπη του για την περιοχή τον έκανε να στραφεί και εναντίον σε κάθε προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει την έκταση των 490 στρεμμάτων στην περιοχή του Ερημίτη στην Κασσιόπη. Η εν λόγω έκταση είχε παραχωρηθεί στην NCH Capital μετά από διαγωνισμό έναντι 27,7 εκατ. ευρώ και το έργο με το όνομα «Kassiopi Project» έφτανε τα 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των επενδυτών, στον Ερημίτη θα δημιουργούνταν ένα μεικτό τουριστικό χωριό, το οποίο θα περιελάμβανε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με 90 δωμάτια και 76 σουίτες, μαρίνα και 40 ανεξάρτητες κατοικίες από 250 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. έκαστη.
Όπως είχαν αναφέρει στο παρελθόν οι επενδυτές, από τη συνολική έκταση σχεδιαζόταν να δομηθεί το 7%, ενώ το 93% θα παρέμενε πράσινο. Στην παρουσίαση μάλιστα της επένδυσης είχε δώσει και το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που εξόργισε τον γιο του, Νατ Ρότσιλντ, ο οποίος σε ανάρτησή του το 2020 είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στην Κέρκυρα και θα επισκεφθεί τον Ερημίτη. Περιβαλλοντικά ο Ερημίτης είναι μια απόλυτη καταστροφή, παίρνει την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη του 1970 και προσθέτει μηδέν στην τοπική οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανόητος να υπερασπίζεται αυτό το έργο».
Η μόνη εξέλιξη που υπάρχει από τότε στο έργο είναι ότι εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024 η οικοδομική άδεια για να αρχίσουν οι εργασίες, γεγονός που θα οδηγήσει για ακόμη μια φορά τους τοπικούς φορείς να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι αφήνει και την ίδια την εταιρεία αδιάφορη, καθώς ήδη έχει κάνει προσπάθειες ώστε να πωλήσει την έκταση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι συζητήσεις για την πώληση της στο σχήμα που έχουν δημιουργήσει οι ισχυροί δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της περιοχής και συμμετείχε και η οικογένεια Ρότσιλντ, έχουν πέσει στο κενό. Οι εν λόγω δισεκατομμυριούχοι, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρουν μια κοινή γραμμή με την εταιρεία, λόγω του ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την έκταση των 500 στρεμμάτων.