Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και τους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο μίλησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, ’νθιμος Θωμόπουλος για όσα συζητήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών λέγοντας χαρακτηριστικά για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ότι δεν υπάρχει λόγος να επιταχυνθεί η διαδικασία ενώ αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια δήλωσε ότι υπάρχει μία πρώτη εικόνα για τις λύσεις που θα προταθούν όταν ψηφιστεί ο νόμος.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτη κατοικίας ο κος Θωμόπουλος είπε χαρακτηριστικά

"Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν έχουν κανένα κίνητρο να επιταχύνουν ή να πάρουν πρωτοβουλίες να πλειστηριάσουν πρώτες κατοικίες όχι μόνο γιατί θεωρούν αυτό το πράγμα αυτή την εποχή σε αναντιστοιχία με τα κοινωνικά δεδομένα αλλά γιατί επιχειρηματικά δεν βλέπουν ποιος είναι ο λόγος να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία. Αν καταλήξουν οι τράπεζες να κατέχουν τεράστια χαρτοφυλάκια ιδιωτικών κατοικιών δεν νομίζω ότι έχουν τις δυνατότητες αυτά τα χαρτοφυλάκια να τα μεταπωλήσουν αξιοποιώντας αυτά τα περιουσιακά στοιχεία"

Ερωτηθείς αν θα ήταν χρήσιμο να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή και το 2015 τόνισε ότι δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση και αυτή η ρύθμιση να πάρει κάποια παράταση τονίζοντας "Δεν έχουμε σχέδια επιτάχυνσης αυτών των διαδικασιών δηλαδή της αναγκαστικής εκτέλεσης και δεν πιστεύουμε ότι το 2015 σε μια αγορά που είναι ακόμα πτωτική στις αξίες των ακινήτων έχει έννοια και επιχειρηματική λογική οι τράπεζες να επιταχύνουν την λογική εκποίησης ακινήτων. ’ρα στην χρονική στιγμή που μιλάμε νομίζουμε ότι η ορθότερη στρατηγική είναι να δοθεί μια μικρή ή μεγαλύτερη παράταση μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά των ακινήτων. Να σταθεροποιηθεί η οικονομία περαιτέρω, τα νοικοκυριά να κάνουν τους λογαριασμούς τους και να μπορέσουμε και εμείς να δούμε τι μπορούμε να επαναφέρουμε σε καθεστώς εξυπηρέτησης από τα μέτρα που παίρνουμε ήδη σε άλλους τομείς".

Κόκκινα δάνεια

Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια ο ’νθιμος Θωμόπουλος δήλωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήδη έχει προχωρήσει στην εσωτερική προετοιμασία ώστε με την ψήφιση του νόμου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προβλέψεις του νόμου και να προτείνει βιώσιμες λύσεις ρύθμισης στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου στους δανειολήπτες οι οποίοι εμπίπτουν στις προνομιακές διατάξεις του νόμου. "Είμαστε έτοιμοι δηλαδή ξέρουμε ποιος θα είναι πάνω κάτω ο πληθυσμός των δανειοληπτών ο οποίος θα εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου, έχουμε μια πρώτη άποψη τι είδους λύσεις θα προτείνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους" ανέφερε ο κος Θωμόπουλος και συνέχισε "Δεν μιλάμε για λύσεις οι οποίες είναι κονσέρβα, μιλάμε για πλέγμα λύσεων τις οποίες θα τις συζητήσουμε και θα τις διαπραγματευτούμε. Αλλά επειδή οι περιπτώσεις αυτές όπως καταλαβαίνετε σε κάθε τράπεζα είναι 10.000 η προετοιμασία του σχεδίου εμπλοκής συνεννόησης και συζήτησης με αυτούς τους δανειολήπτες είναι βιομηχανική διαδικασία. Είμαστε έτοιμοι από τη στιγμή που θα υπάρξουν οι διατάξεις οι δανειολήπτες μας πρέπει να περιμένουν από εμάς να πάρουμε την πρωτοβουλία, να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Επιθυμούμε και θέλουμε να τους δούμε στις τράπεζες ξανά, να μιλήσουμε εξαρχής και από λευκή σελίδα το πρόβλημά τους. Θέλουμε να συζητήσουμε την περίπτωσή τους και πιστεύουμε ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για αυτούς"

Μιλώντας τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς ο ’νθιμος Θωμόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι από την πλευρά της τράπεζας είναι έτοιμοι να δώσουν πραγματικά βιώσιμες λύσεις αξιοποιώντας πλήρως τις διατάξεις που προβλέπει ο νόμος ούτως ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσπραγία για πολλά - πολλά χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

"Όχι" στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών από τους τραπεζίτες