Ανοίγει η πλατφόρμα για αντικατάσταση ζώων και στάβλων, που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel και τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2023.

Οι αιτήσεις για το «Μέτρο 5.2», το οποίο συγκεκριμένα αφορά τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε Θεσσαλία, Έβρο και Βόρεια Φθιώτιδα, θα γίνονται δεκτές από την Πέμπτη 7 Μαρτίου και έως και την Τρίτη 30 Απριλίου.

Το «Μέτρο 5.2»  θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες
Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Δήμο Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά στήριξης αγγίζουν έως και το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και αφορά την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους επλήγησαν από τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του μέτρου είναι «να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού». 

Τέλος, όπως πρόσθεσε: «η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής».