Στη διεύρυνση κατά 32.500 των µετακλήσεων αλλοδαπών εργαζοµένων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας προχώρησε η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, έπειτα από πιεστικά αιτήµατα Περιφερειών για ανάγκες σε εργατικά χέρια. Μέχρι σήµερα, είχαν εγκριθεί 167.000 µετακλήσεις, µε το πρόβληµα της έλλειψης εργατικών χεριών να ταλανίζει την ελληνική οικονοµία και τα αιτήµατα να φτάνουν καθηµερινά στις Περιφέρειες και ακολούθως στο υπουργείο Εργασίας υπό µορφή καταιγίδας. Συνολικά, τα αιτήµατα για ξένους εργάτες φτάνουν τα 400.000, από τα οποία τα 246.215 αφορούν τον πρωτογενή τοµέα (εργάτες γης κ.ά.) και ακολουθούν ο τουρισµός και τα καταλύµατα, οι κατασκευές αλλά και η βιοµηχανία.

Χώρες προέλευσης

Οι εργαζόµενοι θα προέλθουν κυρίως από τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο, χώρες µε τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διµερείς συµφωνίες. Επιπλέον, λύση στο πρόβληµα φιλοδοξεί να δώσει τo WorkInGreece.io, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρµα που βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και τέσσερις µήνες και η οποία επιτυγχάνει σύζευξη (matching) µεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και εργαζοµένων από τρίτες χώρες, όπως Βιετνάµ, Μπανγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ινδονησία, Μολδαβία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη. Από τις νέες εγκρίσεις για ξένα χέρια:

  • Το µεγαλύτερο κοµµάτι παίρνει η Περιφέρεια Αττικής, 9.967 άτοµα, εκ των οποίων το 80% θα δουλέψει σε εξαρτηµένη εργασία (πρόσληψη), 2.000 σε κατασκευές, οικοδοµές και 2.500 οικιακοί βοηθοί. Αξιοσηµείωτο είναι ότι 1.100 θα εργαστούν ως αρχιµάγειροι, σερβιτόροι και άλλες παραπλήσιες εργασίες.
  • Περίπου 2.110 θέσεις κατανέµονται στη ∆υτική Μακεδονία, µε την πλειονότητα αυτών (1.700) να κατευθύνεται σε εποχικές εργασίες.
  • 6.125 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκ των οποίων οι 4.000 κατευθύνονται σε γεωργικές και αγροτικές εργασίες.
  • Στην Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν 3.125 θέσεις, εκ των οποίων 1.000 κατευθύνονται σε γεωργία, κτηνοτροφία, 1.800 σε εποχική εργασία και περίπου 1.000 σε ξενοδοχειακές εργασίες.
  • Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, όπου εγκρίθηκαν 690 θέσεις, το µεγαλύτερο ποσοστό αυτών κατευθύνεται σε εποχικά επαγγέλµατα.
  • Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου εγκρίθηκαν 5.630 θέσεις, εκ των οποίων οι 200 αφορούν την εστίαση, 400 κηπουροί, 1.500 σε ξενοδοχεία και 1.000 σέρβις.
  • Οι Περιφέρειες Πελοποννήσου (10 θέσεις), Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου έχουν τις λιγότερες µετακλήσεις.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή