Στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου -μαζί με Ιαπωνία, Γερμανία και Ισραήλ- με το υψηλότερο ποσοστό έλλειψης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης διεθνώς βρίσκεται η Ελλάδα. Όπως προκύπτει από έρευνα της ManpowerGroup για το 2024, το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνει σοβαρή δυσκολία να βρει εξειδικευμένα ταλέντα, με το ποσοστό αυτό να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας. Ο αριθμός των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων αυξάνεται σταθερά, καθώς από 42%, το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018, για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Τα στοιχεία ανά τομέα


Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας & Κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών. Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.



Οι Έλληνες εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού 250-999 ατόμων συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων, καθώς σχεδόν 9 στους 10 (87%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται. Το 84% των εργοδοτών επιχειρήσεων συναντά επίσης σοβαρές δυσκολίες, ενώ πιο χαμηλό είναι το ποσοστό (82%) των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα σε επιχειρήσεις με προσωπικό 5.000 ατόμων και άνω. Ίσο ποσοστό αποτυπώνεται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα. Το μικρότερο ποσοστό εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους (78%).

Καθώς το 2024 η δεξαμενή ταλέντων συρρικνώνεται, οι εργοδότες αναδιαμορφώνουν τα οφέλη που προσφέρουν για να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα. Το 44% των εργοδοτών προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, το 31% θα επιλέξει την προσφορά μπόνους συμμετοχής, το 28% την εξέταση νέων δεξαμενών ταλέντων, π.χ. ώριμων εργαζομένων. Το 25% θα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο την αύξηση μισθών, ενώ το 24% τη διακράτηση ταλέντων ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Το 18% δηλώνει ότι θα μειώσει τις απαιτήσεις προσόντων, το 16% ότι θα δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση για επιλεγμένες εργασίες/διαδικασίες και το 9% ότι θα προσφύγει σε προσλήψεις διεθνώς.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 11 Ιανουαρίου