Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας των αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, με αφορμή τη μεγάλη έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού για την ακρίβεια.

*Διαβάστε εδώ: Πράξη γίνεται η δέσμευση Μητσοτάκη στους αγρότες - Ψηφίζεται αύριο η ρύθμιση για φθηνότερο ρεύμα

«Αυτό που γίνεται, το "φθηνά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι", είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εμείς παράγουμε σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και γι' αυτό ένα από τα αιτήματα που είχαμε θέσει στον πρωθυπουργό ήταν οι ελάχιστες τιμές ώστε να μπορέσουμε να βγάζουμε το κόστος παραγωγής και να μας μένει και ένα εισόδημα», είπε αρχικά.

«Να σας δώσω κάποια παραδείγματα, τα μήλα της Αγιάς, η πρώτη ποιότητα, πωλούνται από τον παραγωγό 25 λεπτά το κιλό και σε μεγάλη αλυσίδα super market της Αγιάς τα παίρνει ο καταναλωτής από €2 έως €2.20. Και ένα ακόμα πιο εξωφρενικό παράδειγμα είναι το σκόρδο Πλατυκάμπου, για το οποίο έχουν γίνει ενέργειες ώστε να αναγνωριστεί ως προϊόν με ονομασία προέλευσης, το οποίο εξάγεται στις μεγαλύτερες αγορές της Ασίας, πωλείται 17 λεπτά το κεφάλι και στα super market στην Ελλάδα πωλείται 80 λεπτά το κεφάλι», επισήμανε.


"Οι μεσάζοντες είναι πραγματικά ο βράχνας του αγρότη με τους επιχειρηματίες"

«Τα προϊόντα περνάνε πολλά χέρια, μικρότερους εμπόρους , μεγαλύτερους εμπόρους, ώστε να φτάσουν στη "βιομηχανία" των super market και γι' αυτό είχαμε ζητήσει από τον πρωθυπουργό εκεί να υπάρχει έλεγχος. Εμείς σαν παραγωγοί δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορούμε εμείς οι παραγωγοί να διαθέσουμε τα προϊόντα μας απευθείας στα super market, γιατί είναι μεγάλες οι ποσότητες, γίνεται προσπάθεια μέσω των συνεταιρισμών, αλλά και πάλι είναι δύσκολο, γιατί οι μεσάζοντες είναι πραγματικά ο βράχνας του αγρότη με τους επιχειρηματίες. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα σε αυτά τα κυκλώματα και να πουλήσουμε απευθείας είτε σαν μεμονωμένοι παραγωγοί είτε σαν συνεταιρισμοί. Πρέπει η κυβέρνηση να τα δει αυτά αλλιώς, δεν πρόκειται να τελειώσει αυτή η αρρώστια "φθηνά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι"», πρόσθεσε.

Ο  Σωκράτης Αλειφτήρας  στους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή                      | Parapolitika