Ουδέν κρυπτόν από την εφορία: Ψηφιακές διασταυρώσεις-εξπρές των δηλώσεων εισοδήµατος µε τις τραπεζικές καταθέσεις
Νέα ελεγκτικά εργαλεία για το ''µαύρο χρήµα''
33% ο συντελεστής φορολόγησης για το υπερβάλλον ποσό σε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας
∆ιασταυρώσεις-εξπρές µεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος δροµολογεί η ΑΑ∆Ε µε τη χρήση νέων ελεγκτικών εργαλείων για το «µαύρο χρήµα». Πρόκειται για το νέο λογισµικό που σε χρόνο-ρεκόρ θα σαρώνει τραπεζικούς λογαριασµούς, εµβάσµατα, καταθέσεις, χορηγήσεις, κατοχή θυρίδων, πιστωτικές και προπληρωµένες κάρτες, ακόµη και ηλεκτρονικά πορτοφόλια, και θα στέλνει αυτόµατα σήµα για κάθε ύποπτη κίνηση.
Με το νέο αυτοµατοποιηµένο σύστηµα ο προσδιορισµός της φορολογητέας ύλης γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση. Τα στοιχεία που θα λαµβάνουν οι ελεγκτικές Αρχές θα τα επεξεργάζονται και θα τα διασταυρώνουν µε τις φορολογικές δηλώσεις προκειµένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που δηλώνονται στην εφορία. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται, θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται µε συντελεστή 33%. Για την άρση απορρήτου, µέσω του νέου συστήµατος, απαιτείται η γνώση και συµπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νοµικού προσώπου ή νοµικής οντότητας για το οποίο πραγµατοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ για την υποβολή αιτήµατος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Υποχρεούνται σε απάντηση και αποστολή των αρχείων εντός δύο εργάσιµων ηµερών, µε εξαίρεση τις περιπτώσεις που το αίτηµα καταλαµβάνει ελεγχόµενο διάστηµα µεγαλύτερο των πέντε ετών, οπότε και η αποστολή των αρχείων θα γίνεται εντός πέντε εργάσιµων ηµερών. Η επικοινωνία των αιτηµάτων µεταξύ της ΑΑ∆Ε και των υπόχρεων προσώπων θα πραγµατοποιείται µέσω των υποδοµών της «Τειρεσίας». Στο νέο σύστηµα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδοµένα τα πιστωτικά και χρηµατοδοτικά ιδρύµατα, συµπεριλαµβανοµένων και των υποκαταστηµάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυµάτων, τα ιδρύµατα πληρωµών, τα ιδρύµατα ηλεκτρονικού χρήµατος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, µε ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο µητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα αφορούν: καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσµιακές, χορηγήσεις, επενδυτικούς λογαριασµούς µε παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αµοιβαία κεφάλαια, οµόλογα, µετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ., πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασµούς πληρωµών, προπληρωµένες κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»
Εφορία: 8,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις πολιτών θα ελέγχονται σε χρόνο-ρεκόρ
Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο σύστηµα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και άρχισε να δέχεται πληροφορίες από τις 4 συστηµικές τράπεζες, ενώ µόλις ολοκληρωθούν οι δοκιµές µεταξύ ΑΑ∆Ε, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυµάτων, θα ξεκινήσει η αντιπαραβολή µε τα εισοδήµατα που δηλώνουν 8.500.000 πολίτες στην εφορία. Εκτιµάται ότι µέχρι τον Ιούνιο θα έχουν συνδεθεί και τα υπόλοιπα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Το νέο λογισµικό, του οποίου η πλήρης ονοµασία είναι Ειδικό Λογισµικό Αυτοµατοποιηµένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ), θα επιτρέπει στους φοροελεγκτές να µπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασµούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και να λαµβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόµενους: από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσµήµατα, πολύτιµους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιµα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών µέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές µέσω «πλαστικού χρήµατος» και τις κινήσεις για αποπληρωµές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηµατικών). Συγκεκριµένα, µόλις εκδοθεί µια εντολή ελέγχου εισοδήµατος και περιουσίας για έναν φορολογούµενο, θα αποστέλλεται αυτόµατα, χωρίς ανθρώπινη παρέµβαση, αίτηµα για άρση τραπεζικού απορρήτου. Σε διάστηµα δύο ηµερών η ΑΑ∆Ε θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασµούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.Με το νέο αυτοµατοποιηµένο σύστηµα ο προσδιορισµός της φορολογητέας ύλης γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση. Τα στοιχεία που θα λαµβάνουν οι ελεγκτικές Αρχές θα τα επεξεργάζονται και θα τα διασταυρώνουν µε τις φορολογικές δηλώσεις προκειµένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που δηλώνονται στην εφορία. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται, θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται µε συντελεστή 33%. Για την άρση απορρήτου, µέσω του νέου συστήµατος, απαιτείται η γνώση και συµπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νοµικού προσώπου ή νοµικής οντότητας για το οποίο πραγµατοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ για την υποβολή αιτήµατος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Αναλυτικά η διαδικασία
Με την έκδοση εντολής ελέγχου, το αίτηµα προωθείται αυτοµάτως από την ΑΑ∆Ε µέσω του κόµβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας στα πιστωτικά ιδρύµατα και σε όλα τα υπόχρεα πρόσωπα.Υποχρεούνται σε απάντηση και αποστολή των αρχείων εντός δύο εργάσιµων ηµερών, µε εξαίρεση τις περιπτώσεις που το αίτηµα καταλαµβάνει ελεγχόµενο διάστηµα µεγαλύτερο των πέντε ετών, οπότε και η αποστολή των αρχείων θα γίνεται εντός πέντε εργάσιµων ηµερών. Η επικοινωνία των αιτηµάτων µεταξύ της ΑΑ∆Ε και των υπόχρεων προσώπων θα πραγµατοποιείται µέσω των υποδοµών της «Τειρεσίας». Στο νέο σύστηµα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδοµένα τα πιστωτικά και χρηµατοδοτικά ιδρύµατα, συµπεριλαµβανοµένων και των υποκαταστηµάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυµάτων, τα ιδρύµατα πληρωµών, τα ιδρύµατα ηλεκτρονικού χρήµατος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, µε ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο µητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα αφορούν: καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσµιακές, χορηγήσεις, επενδυτικούς λογαριασµούς µε παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αµοιβαία κεφάλαια, οµόλογα, µετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ., πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασµούς πληρωµών, προπληρωµένες κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»