Υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς ενσήµων για έξοδο στη σύνταξη νωρίτερα, µε βάση τα ισχύοντα το 2024, και -αν ναι- πόσα; Βεβαίως, απαντούν οι ειδικοί στο Ασφαλιστικό, καθώς η εξαγορά ενσήµων οδηγεί σε πρόωρη σύνταξη, που µπορεί κατ’ ανώτατο όριο να έρθει ακόµη και 12 χρόνια πριν από τα εκάστοτε όρια ηλικίας! «Αυτό αφορά κυρίως», τονίζει η δικηγόρος Ολυµπία Νικολοπούλου, «γυναίκες µε παιδί, προκειµένου να θεµελιωθεί η 25ετία ασφάλισης στο ∆ηµόσιο έως το 2010, υπό την προϋπόθεση να υπήρχε το 2010 ανήλικο παιδί, για να εξέλθει στα 50 µε πλήρη σύνταξη».

Ανισότητες

Οι περιπτώσεις εξαγοράς ποικίλλουν (έτη σπουδών, χρόνος ανατροφής τέκνων, ανεργία, ασθένεια κ.λπ. - στην περίπτωση των ανδρών έχουµε και τη στρατιωτική θητεία), ενώ στην εξαγορά παρατηρείται σχετική ανισότητα, καθώς στον ιδιωτικό τοµέα αναγνωρίζονται τα έτη για θεµελίωση και προσαύξηση της σύνταξης έως και κατά 7 πλασµατικά έτη, ενώ στο ∆ηµόσιο αναγνωρίζονται έως 5 έτη από τα παιδιά και έως 7 έτη από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Να τονισθεί ότι συµφέρει σε όλους τους ασφαλισµένους η εξαγορά, αφού µπορούν είτε να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα, φεύγοντας νωρίτερα, είτε να συµπληρώσουν 40ετία στα 62 έτη και να βγουν σε σύνταξη µε πλήρεις αποδοχές. Ωστόσο, στον ιδιωτικό τοµέα -κατά τον νόµο- η χρήση πλασµατικών ετών πρέπει να συνδυάζει θεµελίωση και προσαύξηση της σύνταξης. ∆ηλαδή η αναγνώριση δεν µπορεί να γίνει µόνο για προσαύξηση της σύνταξης.

Μάλιστα, αν δεν µπορούν τα πλασµατικά έτη να χρησιµοποιηθούν για θεµελίωση, τα χρήµατα που δόθηκαν για αναγνώριση χρόνου χάνονται και δεν επιστρέφονται στον ασφαλισµένο:

- Πλασµατικοί χρόνοι χωρίς εξαγορά: Ισχύουν µόνο για θεµελίωση δικαιώµατος. ∆εν ισχύουν στο ποσό της ανταποδοτικής. ∆εν λαµβάνονται υπόψη για ποσοστά αναπλήρωσης και συντάξιµες αποδοχές. Όµως υπολογίζονται στην εθνική σύνταξη.

- Πλασµατικοί χρόνοι µε εξαγορά: Συνυπολογίζονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιµες αποδοχές και εθνική σύνταξη.

Οι κερδισμένοι

Η υποβολή αιτηµάτων για εξαγορά πλασµατικού χρόνου εποµένως συµφέρει:

- Γονείς ανηλίκων στο ∆ηµόσιο. Με εξαγορά κατοχυρώνουν δικαίωµα αναδροµικά για το 2010, το 2011 ή το 2012.

- Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ. Συµπλήρωση 5.500 ηµερών ασφάλισης, κατοχύρωση αναδροµικών το 2010 ή το 2011 και κατοχύρωση δικαιώµατος.

- Μητέρες ανηλίκων σε ∆ΕΚΟ - τράπεζες. Αφορά όσες συµπληρώνουν αναδροµικά 25ετία ασφάλισης το 2011 ή το 2012.

- ∆ηµόσιους υπαλλήλους για συµπλήρωση 35ετίας, 36ετίας ή 37ετίας ασφάλισης.

- ∆ικηγόρους - γιατρούς - αυτοαπασχολούµενους για τη συµπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

- Σε ΟΓΑ και λοιπά Ταµεία για συµπλήρωση 40ετών και εξαγορά για έξοδο στα 62 έτη ηλικίας.

Κόστος

Στον ιδιωτικό τοµέα, το κόστος εξαγοράς πλασµατικού χρόνου υπολογίζεται στο σύνολο της µηνιαίας εισφοράς για την κύρια σύνταξη, δηλαδή στην εισφορά εργοδότη και εργαζοµένου, και συγκεκριµένα στο 20% επί των µεικτών αποδοχών του προηγούµενου µήνα από την υποβολή της αίτησης.

Στο ∆ηµόσιο, αντίστοιχα, φτάνει στο 20% του συνόλου των αποδοχών. Όµως, αν το αίτηµα προϋπήρχε του 2016, τότε ισχύουν τα εξής:

• Αίτηµα έως 31/12/2016, στο 6,67% επί των τότε συντάξιµων αποδοχών.

• Από 1/1/2017 έως 31/12/2017 στο 10% επί των τότε συντάξιµων αποδοχών.

• Από 1/1/2018 έως 31/12/2018 στο 13,33% επί των τότε συντάξιµων αποδοχών.

• Από 1/1/2019 έως 31/12/2019 στο 16,67% επί των τότε συντάξιµων αποδοχών. Σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ το κόστος υπολογίζεται στη µηνιαία εισφορά που καταβάλλουν για τον κλάδο της κύριας σύνταξης. Σε εφάπαξ εξόφληση, ο ασφαλισµένος δικαιούται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. ∆ηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη.

Υπολογισμός

Η εξαγορά των πλασµατικών ετών επηρεάζει το τµήµα του υπολογισµού της σύνταξης:

- Για χρόνους που έχουν εξαγοραστεί µε το παλαιό καθεστώς, το υπολογιζόµενο ποσό συντάξιµων αποδοχών, που αναγνωρίζεται ως πλασµατικός, θα συνυπολογισθεί στην ανταποδοτική σύνταξη, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης έχει υποβληθεί από το έτος 2002 και µετά.

- Οι πλασµατικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά (ασθένεια, τακτική ανεργία) χρησιµοποιούνται µόνο για θεµελίωση, δεν συνυπολογίζονται για τον υπολογισµό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης. Ούτε για αναπλήρωση ούτε υπολογισµό συνταξίµων αποδοχών.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή