Διψήφια άνοδο τόσο ως προς τις τουριστικές ροές, όσο και ως προς τα έσοδα κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός το 2023, με τα μηνύματα, που στέλνουν οι σημαντικότερες αγορές που τροφοδοτούν με επισκέπτες την Ελλάδα κάθε χρόνο, να είναι αισιόδοξα.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και τις έρευνες που διεξάγουν οι κατά τόπους τουριστικοί οργανισμοί δείχνουν ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2024 στην Ελλάδα δεν θα είναι χαμηλότερες από το 2023, με τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία να είναι και το 2024 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.


Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece τον Φεβρουάριο το πρόσημο ήταν θετικό και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, με εκείνα στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και στη Ρόδο να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις σε απόλυτους αριθμούς.

Η διεθνής κίνηση σημείωσε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 11,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επιπλέον, η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο 10,3%, σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Την πρώτη πεντάδα συνέθεσαν οι εξής χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών: Γερμανία, Κύπρος, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία.

555

Οι τουρίστες

Το 2023 ο ελληνικός τουρισμός κατέφραψε διψήφια άνοδο τόσο ως προς τις τουριστικές ροές, όσο και ως προς τα έσοδα, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συνολικά 32.735.200 ξένοι ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη χώρα μας το περασμένο έτος, εκτινάσσοντας τα τουριστικά έσοδα στα 20,46 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 9,5% και διαμορφώθηκε σε 4,764 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 4,2% και διαμορφώθηκε σε 1,831 εκατ. τουρίστες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός της Ε.Ε., η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 2,4% και διαμορφώθηκε σε 4,592 εκατ. ταξιδιώτες, καθώς και αυτή από τις ΗΠΑ, που αυξήθηκε κατά 29,2% σε 1,406 εκατ. ταξιδιώτες. Στον αντίποδα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 1% (35,7 χιλ. ταξιδιώτες).