Περί τους 44.000 έχουν δηλωθεί µέχρι στιγµής στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ που λαµβάνουν σύνταξη και εργάζονται, ενώ σε νέα εγκύκλιο ο ασφαλιστικός φορέας διευκρινίζει ότι αναστέλλεται η σύνταξη για τους κάτω των 62 ετών που απασχολούνται σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και δεν καταβάλλεται ο πόρος του 10%, αλλά αφήνει παράθυρο ώστε να µπορεί να αυξηθεί το ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο κάποιος µπορεί να λαµβάνει σύνταξη και µισθό. Συγκεκριµένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι «το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να αναπροσαρµόζεται, σύµφωνα µε την παρ. 3 του 11 του ν. 3863/10».

Αυτοαπασχολούμενος: Οι προβλεπόµενες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για την ασφάλιση του 

Οι µισθωτοί, µεταξύ των οποίων και οι µισθωτοί του δηµόσιου τοµέα, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές όπως ισχύει, µετά τυχόν συνεισπραττοµένων εισφορών, µε βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιµεριζόµενων µεταξύ εργοδότη και ασφαλισµένου, κατά την κείµενη νοµοθεσία, και επιπλέον πόρο, µη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης.

Οι µισθωτοί µηχανικοί και έµµισθοι δικηγόροι, µεταξύ των οποίων και οι µισθωτοί µηχανικοί που απασχολούνται στο ∆ηµόσιο µε σχέση εργασίας δηµοσίου δικαίου και οι έµµισθοι δικηγόροι του ∆ηµοσίου, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και επιπλέον πόρο µη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης, για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, και ύψους 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης.

Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης, καταβάλλεται πόρος αυτοτελώς για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση. Εξαιρούνται της καταβολής του πόρου άτοµα µε ψυχική αναπηρία, όσοι λαµβάνουν το εξωιδρυµατικό επίδοµα κ.ά.

eisfores


Από 1/1/2024 για τους συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώµατος, που απασχολούνται µε σχέση εργασίας δηµοσίου δικαίου α) σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και έχουν συµπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους και β) σε φορέα εκτός της Γενικής Κυβέρνησης ανεξάρτητα από την ηλικία τους, καταβάλλεται, πέραν των προβλεπόµενων από τη νοµοθεσία ασφαλιστικών εισφορών, σύµφωνα µε την ασφαλιστέα απασχόληση, επιπλέον πόρος µη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος:

  • Βαρύνει αποκλειστικά του απασχολούµενους συνταξιούχους.
  • Υπολογίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών βάσει των οποίων καθορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και µέχρι το εκάστοτε µηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, για δε τους µισθωτούς µηχανικούς και τους έµµισθους δικηγόρους του δηµόσιου τοµέα, και αναφορικά µε τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης, επί των εκάστοτε ισχυόντων πλασµατικών αποδοχών ανά επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία.
  • Παρακρατείται από τους εργοδότες, οι οποίοι οφείλουν να τον αποδίδουν στον e-ΕΦΚΑ µέσω ΕΑΠ εντός της εκάστοτε ισχύουσας προθεσµίας καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών της ίδιας µισθολογικής περιόδου.
  • Για όλες τις ασφαλιστέες απασχολήσεις κάθε συνταξιούχου, δεν µπορεί να υπερβεί το δωδεκαπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ποσού της εθνικής σύνταξης (426,17 €) και το ανώτατο όριο του πόρου, ο οποίος βαρύνει σε ετήσια βάση κάθε υπόχρεο απασχολούµενο συνταξιούχο, και καθορίζεται αντιστοίχως σε 5.114,04 €.
  • Ο υπολογισµός των εισφορών για την ασφάλιση των µισθωτών µηχανικών και των δικηγόρων µε έµµισθη εντολή του δηµόσιου τοµέα, για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, έχει αποσυνδεθεί από 1/1/2020 από τις µηνιαίες αποδοχές τους. Εποµένως στο πεδίο «Αποδοχές» θα καταχωριστεί πλασµατικό ποσό αποδοχών και όχι οι µεικτές αποδοχές, ώστε να προκύπτει απαιτητό καταβλητέο ποσό κάθε φορά για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ίσο µε το ποσό της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»