Στην αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τη συγκρότηση Τεχνικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλλει προτάσεις.

*Διαβάστε εδώ: Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) για το myAADEapp: Χτίζουμε καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη - Η επόμενη εφαρμογή θα συνδέεται με το myDATA

Ειδικότερα, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΕΙΧ, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας θα οδηγήσει στη διαφοροποίηση των υφιστάμενων τελών κυκλοφορίας, κυρίως με κριτήρια περιβαλλοντικά, όπως είναι οι εκπομπές ρύπων, αλλά και με την υιοθέτηση συγκεκριμένου πλαισίου για οχήματα εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και των ηλεκτρικών, των υβριδικών και των plug in οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά δημοσιονομικά περιθώρια μείωσης των τελών κυκλοφορίας.

Μάλιστα, μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικές λύσεις καθώς τα νέα τεχνολογίας οχήματα διαρκώς αυξάνονται κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας που σήμερα ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το νέο έτος πάντως περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν διαφορετικά τέλη σε σχέση με σήμερα. Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η τεχνική ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.


Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Απρίλιο

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο έρχονται και τα τέλη με τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι 150.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα είχαν θέση σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα οχήματα τους πληρώνοντας μειωμένα τέλη . Η διάταξη ετοιμάζεται και αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή και η οποία θα προβλέπει ότι εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών για το οποίο έχει καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας και θέλει να προχωρήσει σε άρση της ακινησίας για 4 μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ εάν το κυκλοφορήσει για 7 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Βέβαια, πριν την άρση της ακινησίας θα πρέπει οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματα τους συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος.

Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα εάν υπάρχει ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο μέσω web service με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν.

Με τους κωδικούς TAXISnet θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

*Πηγή: powergame.gr