∆υνατότητα απασχόλησης τουλάχιστον επτά µηνών έως και 25.000 ανέργων νέων 18-29 ετών αναµένεται να δώσει το νέο πρόγραµµα δράσης για την προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την απόκτηση επαγγελµατικής εµπειρίας. Μετά την ένταξή του και τη χρηµατοδότησή του µε 200.000.000 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, αναµένεται να ξεκινήσει άµεσα.

Αιτήσεις

Όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, Νίκος Παπαθανάσης, οι απασχολούµενοι θα αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό και θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η πλατφόρµα για τη δράση θα παραµένει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων µέχρι την κάλυψη των θέσεων ή την εξάντληση του προϋπολογισµού. Η διάρκεια του προγράµµατος είναι επτά µήνες πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας. Η εστίαση στην ανεργία των νέων έχει ιδιαίτερη σηµασία προκειµένου να αντιµετωπισθεί το φαινόµενο της επαναλαµβανόµενης επισφάλειας ως προς την ένταξη στην αγορά εργασίας, η οποία δύναται να επεκταθεί σε όλο το εύρος του εργασιακού βίου (scarring effect), καθιστώντας τις σχετικές παρεµβάσεις προληπτικό και διαρθρωτικό µέτρο σε µακροπρόθεσµο επίπεδο.

Στους συµµετέχοντες στο πρόγραµµα προεργασίας καταβάλλεται από τη ∆ΥΠΑ µηνιαίως αποζηµίωση ίση µε τον νόµιµο κατώτατο µισθό (780 ευρώ). Επιπλέον, καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόµατος αδείας, τα οποία υπολογίζονται σύµφωνα µε την προαναφερόµενη αποζηµίωση. Οι συµµετέχοντες στο πρόγραµµα προεργασίας, για τον χρόνο συµµετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στη µεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Ο υπολογισµός των καταβλητέων εισφορών γίνεται επί του ποσού της αποζηµίωσης. Από το ποσό η ∆ΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόµενη εισφορά και την αποδίδει στον e-ΕΦΚΑ, µαζί µε την προβλεπόµενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ∆ΥΠΑ. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Προϋποθέσεις

Στους παρόχους θέσεων προεργασίας (επιχειρήσεις) δεν καταβάλλεται αποζηµίωση. Για την ορθή υλοποίηση του προγράµµατος θα πρέπει να διασφαλίζονται τα ακόλουθα:

  • Όλες οι επιχειρήσεις που δύναται να συµµετέχουν θα λάβουν ευρεία ενηµέρωση για τη δράση, προκειµένου να έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν παρόχους θέσεων προεργασίας ισότιµα και χωρίς αποκλεισµούς.
  • Η επιλογή των επιχειρήσεων να γίνει µε διαφανή και αντικειµενικό τρόπο.
  • Οι ωφελούµενοι να µην καλύπτουν υφιστάµενες θέσεις εργασίας και να µην υποκαθιστούν υπαλλήλους/εργαζόµενους της επιχείρησης (απολύσεις) στην οποία θα τοποθετηθούν.
  • Να µην υπάρχει υποχρέωση οι ωφελούµενοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις µετά το τέλος της προεργασίας µε τους ίδιους προνοµιακούς για τις επιχειρήσεις όρους.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή