Ανάπτυξη 1,5% προβλέπει για την Ελλάδα ο τέταρτος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, ο καναδικός DBRS Morningstar. Πρόκειται για μια πρόβλεψη ελαφρώς υψηλότερη από το 1,3% του Δεκεμβρίου 2023. Όσον αφορά το 2025, η DBRS εκτιμά ότι η ανάπτυξη της χώρας μας θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3%, υψηλότερη κατά 0,3% από το 2% του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος περιέχεται στην έκθεση του προϋπολογισμού 2024, αφορά σε ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ για φέτος. Σύμφωνα με την έκθεση της DBRS, η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να παραμείνει αδύναμη το 2024, ωστόσο για τις ΗΠΑ διαπιστώνεται αισθητή βελτίωση των προοπτικών της από τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν ρυθμούς 2,1% κατά το 2024, με τη μέση πρόβλεψη πριν από 6 μήνες να είναι για ανάπτυξη μόλις 0,6%. Η Ευρώπη προβλέπεται να παραμένει σε συνθήκες ισχνής ανάπτυξης, κάτω από 1% φέτος. Η DBRS έχει κάνει μικρές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις της για τις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για το 2024. Στην Ιαπωνία, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση και «βλέπει» ανάπτυξη 0,7% φέτος, ενώ στην Κίνα αναμένει ανάπτυξη 4,6%.