Σε τροχιά έκδοσης απόφασης έπειτα από έξι χρόνια δικαστικής διερεύνησης, που χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες, αναβολές και «φλερτ» µε την παραγραφή κάποιων πράξεων, µπαίνει πλέον η µεγάλη δικογραφία για το τεράστιο οικονοµικό σκάνδαλο της Folli Follie. Η αντίστροφη µέτρηση για το σκάνδαλο, που συγκλόνισε το ελληνικό επιχειρείν και έκανε τη χώρα µας πρωτοσέλιδο διεθνώς, έχει ξεκινήσει, ενώ οι ιδρυτές της εταιρείας και βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου βρίσκονται πλέον αντιµέτωποι µε το ενδεχόµενο να επιστρέψουν στη φυλακή.

Τα αδικήµατα τα οποία αντιµετωπίζουν οι Δηµήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος επισύρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης και οι άλλοτε κραταιοί επιχειρηµατίες δεν αποκλείεται, δύο χρόνια µετά την αποφυλάκισή τους στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, να οδηγηθούν πίσω σε σωφρονιστικό κατάστηµα. Πέντε κακουργήµατα Ο χορός των απολογιών άνοιξε µε τον ιδρυτή της εταιρείας ∆ηµήτρη Κουτσολιούτσο, που περίµενε «πώς και πώς» την ηµέρα της απολογίας του, υπογραµµίζοντας πως «το τεκµήριο της αθωότητος έχει γίνει κουρέλι». Ο κατηγορούµενος για πέντε κακουργηµατικές πράξεις (εγκληµατική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, µε συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζηµία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού και νοµιµοποίηση εσόδων) θέλησε στην πρώτη τοποθέτησή του να περιγράψει πώς ξεκίνησε η εταιρεία, για να καταλήξει πως όχι µόνο δεν ζηµίωσε το ∆ηµόσιο, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- «προσφέραµε στο ελληνικό κράτος 1,5 δισ. µέσα σε µια δεκαετία!».

Ο ίδιος είπε στους δικαστές του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων πως η Folli Follie µπήκε στο Χρηµατιστήριο «µε το σπαθί µας» κι έκανε λόγο για εταιρεία-κολοσσό, για την ανάπτυξη της οποίας στο Χονγκ Κονγκ δαπάνησε δισεκατοµµύρια, κάνοντας γνωστή τη χώρα µας διεθνώς. «Εµείς πουλούσαµε Ελλάδα. Ολες οι καµπάνιες είχαν θέµα την Ελλάδα. Σε όλα τα µετρό, τα αεροδρόµια υπήρχαν αφίσες της Follie. Μου στοίχιζαν κάποια δισεκατοµµύρια όλα αυτά. Γίναµε γνωστοί παγκοσµίως», ανέφερε, χωρίς να καταφέρει να φτάσει στην ουσία της υπόθεσης εξαπάτησης χιλιάδων επενδυτών, αφού το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 27 Μαρτίου, όταν θα συνεχιστεί η απολογία του.

Η «µαταίωση»

Το πολύκροτο -κατά το κατηγορητήριο- σκάνδαλο της Folli Follie έχει περάσει από χίλια κύµατα µέχρι να βρει τον δρόµο για την πρώτη οριστική κρίση της υπόθεσης, καθώς πρόκειται για τη «δεύτερη» πρωτόδικη δίκη που διεξάγεται. Η υπόθεση πρωτοµπήκε σε δικαστική αίθουσα τον Ιανουάριο του 2022, αλλά αναβλήθηκε τελικά έπειτα από 8 µήνες διαδικασίας και τις καταθέσεις 22 µαρτύρων. Η διετής αντιπαράθεση δικηγορικού σώµατος και κυβέρνησης, µε φόντο τη διάταξη του άρθρου 187 περί εγκληµατικής οργάνωσης, κατά το σκέλος που επιβάλλει υποχρεωτική φυλάκιση χωρίς αναστολή ακόµα και για καταδίκη για πληµµέληµα, αποτέλεσε την αιτία που έστειλε στις δικαστικές καλένδες όχι µόνο τη Folli Follie, αλλά περισσότερες από 400 δίκες για εγκληµατική οργάνωση και υποθέσεις πληµµεληµατικής συµµορίας.

Κάπως έτσι, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2022 το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων, ενώπιον του οποίου εκδικαζόταν το οικονοµικό σκάνδαλο που ακούµπησε ακόµη και την Κίνα, ανακοίνωσε την αναβολή της υπόθεσης για τον Ιούνιο του 2023, µε τους δικαστές του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων να προειδοποιούν για το ενδεχόµενο παραγραφής κάποιων πράξεων της πολυπλόκαµης υπόθεσης. «Παρά τις επανειληµµένες και µετ’ επιτάσεως προσπάθειες του ∆ικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριµένη υπόθεση, δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρµόδιο θεσµικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόµενη παραγραφή σε µέρος του χρονικού διαστήµατος των φεροµένων ως τελεσµένων πράξεων του κατηγορητηρίου ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάµψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής», σηµείωναν χαρακτηριστικά οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασής τους, ενώ η νέα δίκη ξεκίνησε από το µηδέν, µε καινούργια σύνθεση µόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο.

Η υπόθεση

Το σκάνδαλο της Folli Follie «έσκασε» όταν το fund QCM έφερε τον Μάιο του 2018 στο φως ένα από τα µεγαλύτερα οικονοµικά και χρηµατιστηριακά σκάνδαλα στα ελληνικά χρονικά, µε τη µετέπειτα σχηµατισθείσα δικογραφία να κάνει λόγο για «εγκληµατική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου. Κατά το κατηγορητήριο, η ζηµία από τη δράση της εγκληµατικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό µέγεθος της οικονοµικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιµηθεί επακριβώς.

Στο σκεπτικό της παραποµπής αναφέρεται ότι οι κατηγορούµενοι συγκρότησαν εγκληµατική οργάνωση και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών, προκειµένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευηµερούσε οικονοµικά, ενώ φέρονται να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, µε πληθώρα υποτιθέµενων συναλλαγών µε ανύπαρκτες εταιρείες, εξαπατώντας το επενδυτικό κοινό, τα χρηµατιστήρια αλλά και χειραγωγώντας την αγορά. Στο εδώλιο κάθονται 10 από τα συνολικά 13 πρόσωπα, αφού τρεις κατηγορούµενοι φυγοδικούν. Πρόκειται για δύο πρόσωπα ασιατικής καταγωγής και έναν Έλληνα, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση και πρώην στέλεχος στη θυγατρική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, τον οποίο οι ιδρυτές της εταιρείας δείχνουν ως υπεύθυνο της απάτης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής