Εκπτώσεις από 10% έως 100% ενσωµατώνουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που θα σταλούν το πρώτο 10ήµερο του Απριλίου σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και θα είναι πέντε ταχυτήτων, ανάλογα µε τις µεταβολές στην περιουσία το 2023, το οικονοµικό προφίλ και την ασφαλιστική κάλυψη.

Οι εκπτώσεις

Η πλειονότητα των φορολογουµένων θα πληρώσει το ίδιο ποσόν µε πέρυσι, ενώ όσοι αγόρασαν σπίτια, οικόπεδα ή απέκτησαν κατοικίες µε γονική παροχή, δωρεά ή κληρονοµιά το εκκαθαριστικό φέτος θα είναι βαρύτερο. Αυτοί που κερδίζουν είναι 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες που πληρούν τα κριτήρια των φοροεκπτώσεων, µε αποτέλεσµα να ξεφουσκώνουν τα φορολογικά βάρη και σε αρκετές περιπτώσεις ο λογαριασµός φτάνει να είναι ακόµα και µηδενικός.

Διαβάστε ακόμα: Η πρόταση μομφής πάει πίσω ΕΝΦΙΑ και φορολογικές δηλώσεις - ''Πάγωσε'' η ψήφιση κρίσιμης διάταξης του υπουργείου Οικονομικών

Οι εκπτώσεις στον φόρο ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 µήνες του 2023, ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων µε χαµηλά εισοδήµατα και στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9 και φτάνουν στο 100%, δηλαδή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν πάνω από τρία παιδιά ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της ΑΑ∆Ε, η πληρωµή του φόρου συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ θα γίνει σε 11 µηνιαίες δόσεις αντί για 10, µε την πρώτη να καταβάλλεται τον Απρίλιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Με αυτό το µοντέλο επιµερίζεται το βάρος και δίνονται ανάσες στα νοικοκυριά, ενώ ενισχύεται η εισπραξιµότητα του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει αγγίξει το 80%, πράγµα που σηµαίνει ότι 8 στα 10 ευρώ του φόρου ακινήτων πληρώνονται στην ώρα τους.

Σε πέντε ταχύτητες τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος τις εξής ταχύτητες

  1. Οι φορολογούµενοι που δεν είχαν καµία µεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν µεταβίβασαν ακίνητα, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν το ίδιο ποσόν φόρου µε αυτό που κατέβαλαν πέρσι.
  2. «Βαρύτερο» θα είναι το εκκαθαριστικό για τους φορολογούµενους οι οποίοι µέσα στο 2023:
  • Απέκτησαν ακίνητα µε αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονοµιά. Μεγάλοι χαµένοι είναι όσοι αγόρασαν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ, καθώς τους πιάνει το «γρανάζι» του πρόσθετου φόρου.
  • Απέκτησαν εµπράγµατα δικαιώµατα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
  • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στη µεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων, όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9.
  • ∆εν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγµατική εικόνα των ακινήτων τους.
  1. Εκπτωση 10% για 480.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 σωρευτικά για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρα. Για την έκπτωση η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου και ως αξία του ακινήτου λαµβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσµατος ή των κτισµάτων, µη υπολογιζόµενης της αξίας του οικοπέδου, ενώ ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο. Η διάρκεια ασφάλισης θα πρέπει να αφορά το προηγούµενο έτος και να µην είναι µικρότερη από τρεις µήνες. Αν είναι µικρότερη του ενός έτους, η µείωση του ΕΝΦΙΑ θα προσαρµόζεται αναλογικά.
  2. Μείωση 50% εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξηµένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συµβιούντα και κάθε εξαρτώµενο µέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισµάτων στα οποία κατέχουν δικαιώµατά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, ο ή η σύζυγος ή συµβιών και τα εξαρτώµενα τέκνα της οικογένειάς του, λαµβανοµένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώµατος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.µ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσόν των 85.000 ευρώ για τον άγαµο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαµο και τον ή τη σύζυγό του ή συµβιούντα ή τη µονογονεϊκή οικογένεια µε ένα εξαρτώµενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαµο, τον ή την σύζυγό του ή συµβιούντα και τα εξαρτώµενα τέκνα τους ή τη µονογονεϊκή οικογένεια µε δύο εξαρτώµενα τέκνα.
  1. Πλήρης απαλλαγή για τα νοικοκυριά µε τρία εξαρτώµενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξηµένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συµβιούντα και κάθε εξαρτώµενο µέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισµάτων στα οποία κατέχουν δικαιώµατα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώµενα τέκνα της οικογένειάς του, λαµβανοµένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώµατος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.µ. Επίσης, από την πληρωµή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόµενα περιοχές.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».