«Ποδαρικό» µε πληρωµές επιδοµάτων και επιστροφές φόρων κάνει ο Απρίλιος, ζεσταίνοντας τους τραπεζικούς λογαριασµούς εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων. Ειδικότερα, την επόµενη εβδοµάδα 1-5 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων από νέους 18 και 19 ετών για το «Youth pass», προκειµένου να πάρουν σειρά τα επιδόµατα θέρµανσης και ρεύµατος στα νοικοκυριά και τα χρήµατα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμα: Youth Pass: Λίγο έμεινε για το άνοιγμα της πλατφόρμας - Ποιους αφορά το voucher των 150 ευρώ

Οι ενισχύσεις

Αναλυτικότερα, το πακέτο των ενισχύσεων που θα ξεδιπλωθεί µέσα στον µήνα περιλαµβάνει:

  1. Κάρτα νέων

Την επόµενη εβδοµάδα θα ανοίξει η πλατφόρµα, µέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών. Ωστόσο, για να µπορούν να αιτηθούν το ποσό, θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβάλει και τη φορολογική τους δήλωση. Το ποσό της ενίσχυσης έχει τη µορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα µπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τοµείς του πολιτισµού, του τουρισµού και των µεταφορών, δηλαδή µεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια. Πλέον οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση από την 1η Απριλίου έως και τη 15η Μαΐου κάθε έτους, ενώ δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηµατικά κριτήρια, πράγµα που σηµαίνει ότι αίτηση µπορούν να υποβάλλουν όλοι οι νέοι που συµπληρώνουν τα 18 τους έτη, ανεξαρτήτως αν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών. Στη νέα φουρνιά δικαιούχων, που θα υποβάλλουν αιτήσεις από την Πρωταπριλιά, βρίσκονται και αυτοί που έκλεισαν τα 18 τους χρόνια µεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 ∆εκεµβρίου 2023. Ωστόσο, αν για τον οποιονδήποτε λόγο ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, µπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαµβάνοντας βέβαια την ενίσχυση µόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδροµικά. Σηµειώνεται ότι στον προηγούµενο κύκλο του «Youth pass» η επιδότηση σε 139.728 νέους 18 και 19 ετών ανήλθε στα 30.000.000 ευρώ.

  1. Προκαταβολή

Την 1η Απριλίου 2024 αναµένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήµατα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. ∆ικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ντίζελ) κινητήρων, το οποίο χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελµατία αγρότη» ή του «επαγγελµατία αγρότη ως νεοεισερχόµενου στον αγροτικό τοµέα». Η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες για το 2023 είχε δηµοσιονοµικό κόστος 76.000.000 ευρώ.

  1. Επίδομα θέρμανσης

Έως τις 30 Απριλίου αναµένεται να καταβληθεί η τελευταία δόση του επιδόµατος θέρµανσης στα νοικοκυριά που χρησιµοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους. Ειδικότερα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρµανσης έως τις 31 Μαρτίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωριστεί έως και τις 15 Απριλίου 2024. Επίσης, αντίστροφα µετρά ο χρόνος για να φανεί η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος των νοικοκυριών τα οποία υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη οικονοµική ενίσχυση, η οποία αφορά το πρώτο τρίµηνο του έτους. Σε περίπτωση που ένας λογαριασµός περιλαµβάνει ένα διάστηµα του µήνα, η µηνιαία επιδότηση επιµερίζεται αναλογικά στις ηµέρες του µήνα που αφορά εντός της περιόδου ενίσχυσης. Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει, έως και τις 15 Σεπτεµβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασµών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν κατανάλωση του πρώτο τριµήνου. Το δηµοσιονοµικό κόστος ανέρχεται σε 237.000.000 ευρώ, από τα οποία 48.000.000 ευρώ καταβάλλονται το 2024.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή