Έκλεισαν 45 deals στην πληροφορική σε μία τριετία
Θέρετρο επιχειρηματικών συμφωνιών, οι οποίες είτε αφορούν εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής είτε και όχι, γίνεται, για άλλη μια φορά, στην ιστορία της η εγχώρια αγορά πληροφορικής. Η υπερκινητικότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, που παρατηρείται εδώ και μια τριετία, αυξάνεται περαιτέρω, με την αγορά να βρίσκεται εν τω μέσω ενός νέου γύρου συγκέντρωσης, ο οποίος, με τη σειρά του, θα αλλάξει τις ισορροπίες, οδηγώντας σε αναδιάταξη των υφιστάμενων δυνάμεων.
Εκτός από τις σοβαρές εξελίξεις, που φέρνει στην αγορά της πληροφορικής και συγκεκριμένα του business software η πρόταση της Olympia Development για απόκτηση της Entersoft, στην κινητικότητα που αναπτύσσεται πέριξ της τεχνολογίας made in Greece θα πρέπει να προστεθεί και το πρόσφατο deal-μαμούθ για την εξαγορά της θεσσαλονικιώτικης BETA CAE Systems από τον αμερικανικό κολοσσό της Cadence έναντι 1,124 δισ. δολ.
Μιας κίνησης που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι εκτός από την εγχώρια κινητικότητα υπάρχει και μια εντεινόμενη εισαγόμενη κινητικότητα για εξαγορές ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας από διεθνείς κολοσσούς, τάση που -εφόσον συνεχιστεί- θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με ένα νέο domino εξαγορών, το οποίο μάλιστα βρίσκεται μόλις στην εκκίνησή του. Οι πρόσφατες εξελίξεις μάλιστα -ειδικά όσον αφορά το περιβάλλον των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής- δείχνουν ότι το νέο domino θα είναι εξίσου σαρωτικό, δίνοντας συνέχεια στο γαϊτανάκι των αλλαγών, που προηγήθηκαν.
Πρωταθλήτρια των deals η πληροφορική
Ήδη την τριετία 2021-2023 ο τομέας της πληροφορικής και του λογισμικού αποδείχθηκε μακράν ο πλέον πληθωρικός σε συμφωνίες εξαγορών, αφού -σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Optima Bank- ολοκληρώθηκαν 42 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Πρακτικά, μεταξύ 2021 και 2023 στην εγχώρια αγορά γινόταν 14 deals ετησίως στην πληροφορική, δηλαδή περισσότερα από ένα κάθε μήνα.
Τον ρόλο του πρωταθλητή επιχειρηματικών συμφωνιών επιβεβαιώνει ο κλάδος και από τις αρχές του 2024, καθώς μέσα σε δύο μήνες έχουν γίνει ήδη άλλες τρεις εξαγορές στην αγορά.
Τι πυροδοτεί τις εξελίξεις
Τα ψηφιακά έργα του Ταμείου ανάκαμψης των 2,2 δισ. ευρώ, οι αυξανόμενες ανάγκες για ψηφιοποίηση και μάλιστα από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εντάξει λύσεις τεχνολογίας στη δραστηριότητά τους, η ανάγκη για εξειδικευμένα λογισμικά που προκύπτει από την εφαρμογή εργαλείων, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και η εγκατάσταση POS σε 35 κλάδους της οικονομίας, η άνοδος του fintech και η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, λειτουργούν ως το καύσιμο που πυροδοτεί τον νέο χορό των deals.
Ως «bing bang» για εξαγορές λειτουργεί το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2-1,5 δισ. ευρώ από 400-500 εκατ. ευρώ σήμερα.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ταλέντων -που εξελίσσεται σε εγκαιροφλεγή βόμβα για τις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής- πατά τη σκανδάλη για νέα deals στην αγορά, αφού συχνά οι στόχοι εξαγορών είναι εταιρείες που διαθέτουν πλούσιες δεξαμενές νέων εξειδικευμένων στελεχών.
Επιπλέον, η αναζήτηση ερεισμάτων σε αγορές-στόχους της ελληνικής περιφέρειας, όπως και η αναζήτηση μοχλών εξωστρέφειας εκτός των ελληνικών συνόρων, επίσης αποτελούν εφαλτήρια για νέες εξαγορές στην ελληνική αγορά τεχνολογίας.
Στο μεταξύ, ο όλο και στενότερος εναγκαλισμός των τραπεζών με τις εταιρείες πληροφορικής, όπως δείχνει η είσοδος της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net, αλλά και με τις fintech startups, όπως δείχνει η επένδυση της Eurobank στη νεοφυή Plum, επίσης λειτουργεί ο «πυροκροτητής» νέων συμφωνιών στον κλάδο.
Έτερο πεδίο όπου θα πρέπει να αναμένεται κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών είναι και αυτό της κυβερνοασφάλειας, ενώ η αγορά προεξοφλεί την εξαγορά μικρότερων εταιρειών και startups με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη από εδραιωμένες εταιρείες του κλάδου.