Προετοιµάζουν το έδαφος για «αλµυρό» οβελία οι κτηνοτρόφοι, που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την τιµή των πασχαλινών αµνοεριφίων, χρησιµοποιώντας ως «άλλοθι» τις εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα και την προτίµηση των Ελλήνων καταναλωτών για µεγάλα σφάγια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ∆ηµήτρης Μόσχος, έκανε λόγο για έλλειψη αµνοεριφίων στην αγορά, αφού οι παραγωγοί προτίµησαν τις εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία, Γερµανία και Πορτογαλία: «Οι φετινές εξαγωγές αµνοεριφίων για το Καθολικό Πάσχα πήγαν καλύτερα σε ποσοστό τουλάχιστον 20% σε σχέση µε πέρυσι, µε τιµή παραγωγού στα 7,5-8 ευρώ/κιλό, για ζώα ηλικίας κάτω των 20 ηµερών και βάρους 6-7 κιλών. Για τους Έλληνες καταναλωτές που ψωνίζουν αµνοερίφια βάρους 10-12 κιλών ανεβαίνει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους στα 8-9 ευρώ/ κιλό».

Άνοδος τιμών

Με τέτοια τιµή από το µαντρί, οι κρεοπώλες πιστεύουν ότι στο τσιγκέλι το κατσικάκι θα ξεπεράσει ακόµη και τα 15 ευρώ/κιλό. Τα «καπέλα» στην τιµή του οβελία από το µαντρί έως το τσιγκέλι εκτοξεύουν την τιµή του και έτσι στην τιµή παραγωγού θα προστεθούν 1 ευρώ /κιλό για το κόστος σφαγής και επιπλέον ο ΦΠΑ, µε την προσθήκη του οποίου η τιµή θα ξεπεράσει τα 10,5 ευρώ/κιλό, πριν ακόµη το κατσικάκι ταξιδέψει για να φτάσει στον καταναλωτή, µε την κατανάλωση καυσίµων και ηλεκτρικού ρεύµατος. Το Πάσχα του 2023 και µε τιµή παραγωγού 7-8 ευρώ/κιλό, τα αµνοερίφια πουλήθηκαν στα συνοικιακά κρεοπωλεία 12- 14 ευρώ/κιλό, στη Βαρβάκειο κρεαταγορά από 9,99 έως 12,7 ευρώ/κιλό, ενώ µε την εφαρµογή του πασχαλινού «Καλαθιού του νοικοκυριού» στα σουπερµάρκετ η τιµή για τον καταναλωτή έπεσε µεταξύ 9,69 και 10,99 ευρώ/κιλό, κατακρηµνίζοντας -όπως κατήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι- την τιµή παραγωγού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδοµάδας στα 6-6,5 ευρώ/κιλό.

Πιέσεις από τους κρεοπώλες

Την ίδια ώρα και οι κρεοπώλες πιέζουν τους κτηνοτρόφους, για να κρατήσουν τις τιµές στα 6,5 ευρώ, ώστε και εκείνοι µε τη σειρά τους να συγκρατήσουν την τιµή για τον καταναλωτή στα 12-13 ευρώ/κιλό. Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, εκφράζουν ακόµη µια φορά αντιρρήσεις για την ένταξη του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο αναµένεται να ξεκινήσει στις 24 Απριλίου, ενώ αναφορικά µε τα προϊόντα που θα ενταχθούν σε αυτό δεν θα παρουσιάζεται κάποια ειδοποιός διαφορά σε σχέση µε τα αντίστοιχα περσινά. Έτσι, αναµένεται να περιλαµβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.