Η συνέπεια, η σοβαρότητα και η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, χαρακτηρίζουν την 50χρονη διαδρομή της ΝΔ στα πολιτικά πράγματα της χώρας, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή το Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η πορεία της ΝΔ είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και σημείωσε ότι η Ελλάδα, χάρη στις αποφάσεις του ιδρυτή της, βρίσκεται στην καρδιά, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Επισήμανε, δε, ότι το Συνέδριο είναι το σημείο εκκίνησης για την νικηφόρα πορεία της ΝΔ προς τις εκλογές, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμα: Αγρότες: Καταβλήθηκε η πρώτη δόση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο - 39 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν σε 307.000 δικαιούχους

Aυγενάκης: Πληρωμές 700 εκ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα αγροτικά, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στον διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει με στόχο την επίτευξη, πριν από τις ευρωεκλογές ή πριν από την αλλαγή της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων, τις βασικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και πιο λειτουργική για τους  αγρότες.

Πρόκειται για συμμαχίες και συντονισμός που επιτυγχάνεται και μέσω των προσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των υπουργών, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ κι επισήμανε ότι η αγροτική διπλωματία που έχει αναπτυχθεί εκ μέρους του, αποδίδει καρπούς  και τα αιτήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών έχουν βρει ευήκοα ώτα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Τόνισε δε, ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατεί η Ελλάδα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας και στις επικείμενες επισκέψεις του στην Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην αλλαγή, συγκεκριμένων σημείων στην ΚΑΠ, όπως:

  • Η απλοποίηση των ελέγχων για μικρούς κλήρους, κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήματα, που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Μεταφορά χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.Το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν αυτές οι αλλαγές θα είναι αδύνατον τα κράτη - μέλη να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων που δικαιούνται. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα να εγκριθεί και για εφέτος η εξαίρεση από το καθεστώς της αγρανάπαυσης, μια απόφαση που αφορά 1,5 εκατομμύρια στρέμματα και 127.000 γεωργούς οι οποίοι θα εισπράξουν και τα χρήματα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αλλά και το εισόδημα που θα προκύψει από την καλλιέργεια των εκτάσεων που θα έμπαιναν σε αγρανάπαυση.

Τέλος ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει συνέπεια ως προς τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι:

- Την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.

-Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ  της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

-  Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

- Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ.  ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

- Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ.