Ξεκίνησαν από χθες, µε το άνοιγµα της πλατφόρµας για το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» στο gov.gr, οι αιτήσεις των ενδιαφεροµένων για την ανακαίνιση 12.500 κλειστών σπιτιών που θα επιδοτηθούν µε 4.000 ευρώ και µε δυνατότητα προκαταβολής του 50% (2.000 ευρώ) άµεσα, για τις λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν επιδοτηθεί άλλη φορά και δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας τα 5 τελευταία χρόνια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hh9sixo63d)


Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Οι 5 προϋποθέσεις υπαγωγής

Στο πρόγραµµα µπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων µε χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο µε χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω 5 προϋποθέσεις:

1. Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή µεγαλύτερο του 50%.

2. Το ακίνητο (διαµέρισµα ή µονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.µ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδοµικού σχεδίου ή εντός εγκεκριµένου ρυµοτοµικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισµού ή εντός ζώνης οικισµού, όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόµησης).

3. Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγµατικό ή τεκµαρτό, εισόδηµα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

4. Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως µισθωµένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος των 3 τελευταίων ετών.

5. Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητό τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράµµατα επιδοτούµενης ενεργειακής εξοικονόµησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, από την 1/1/2019 και εφεξής.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hgng9qzund)


Εργασίες, υλικά και άδειες περιλαμβάνονται στις δαπάνες

Ενδεικτικά, στις δαπάνες µπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση µπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δοµικών στοιχείων, επιχρισµάτων, πλακιδίων, χρωµατισµών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.

Επίσης προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούµενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες µηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης µελετών.

Οι δικαιούχοι µπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους µέσω της πλατφόρµας του προγράµµατος στην ψηφιακή πύλη gov. gr, µέσω της διαδροµής Υπηρεσίες - Περιουσία και Φορολογία - Επιδοτήσεις Πολιτών - Ανακαινίζω - Νοικιάζω.

Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει ο δικαιούχος:
  • Ο/οι ΑΤΑΚ του ακινήτου η ένταξη του οποίου επιδιώκεται.
  • Το προϋπολογιζόµενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά.  Τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου και αριθµό κινητού τηλεφώνου).
  • Έναν ενεργό αριθµό λογαριασµού πληρωµών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωµής (ΠΥΠ) που λειτουργεί στην Ελλάδα του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Τα tips για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

  • Οι προϋποθέσεις επιλεξιµότητας ελέγχονται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε µέσω διαλειτουργικότητας µε τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδοµένων των φορέων του ∆ηµοσίου Τοµέα είτε µε προσκόµιση στην ∆ΥΠΑ των δικαιολογητικών που τυχόν θα ζητηθούν.
  • Ο αιτών ενηµερώνεται για την έγκριση της αίτησής του και την υπαγωγή του στο πρόγραµµα ή για την απόρριψη της αίτησής του για το επιλεγέν ακίνητο, µε έκδοση αµέσως και αυτοµάτως εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.
  • Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο αιτών µπορεί να υποβάλει ένσταση εντός 10 ηµερών σύµφωνα µε τις οδηγίες της πλατφόρµας.
  • Οι δαπάνες πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά και µόνον µε ηλεκτρονικό τρόπο, µε µία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή/και προπληρωµένες κάρτες πληρωµών.