Με δεδομένο ότι η αθροιστική κερδοφορία του 2022 είχε επηρεαστεί ανοδικά από τα έκτακτα κέρδη που είχε καταγράψει μια σειρά εταιρειών (π.χ. ενεργειακές εταιρείες και διυλιστήρια), με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία 41 εισηγμένων (χωρίς τις τράπεζες), η αντίστοιχη περυσινή αθροιστική τους επίδοση υπερβαίνει αυτή του 2022 κατά 8,14%. Πρόκειται για εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα και όχι τα pro forma (π.χ. Ιντεάλ), ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη. Πέρα από την καθαρή κερδοφορία, η οποία δείχνει ότι οι εισηγμένες εμφάνισαν προσαρμοστικότητα στο νέο περιβάλλον, με τις ενεργειακές τιμές ασφαλώς να μειώνονται, αλλά τα υψηλά επιτόκια να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα περαιτέρω ανάπτυξης, οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση 11,07% και το EBITDA εμφανίζεται να σημειώνει αύξηση 3,64%. Οι 41 αυτές εισηγμένες εμφανίζουν σε απόλυτα μεγέθη αύξηση σχεδόν ίση με το 2% του ΑΕΠ σε καθαρή κερδοφορία ή 5,307 δισ. ευρώ!

 

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την περασμένη χρήση εμφανίζεται η ΔΕΗ με 428 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από οριακές ζημιές στη χρήση του 2022. Καθαρά κέρδη 623 εκατ. ευρώ εμφάνιζε η Mytilineos από 466 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας άνοδο πάνω από 33,6%. Ισχυρή κερδοφορία για την Aegean σχεδόν κατά 58% στα 168,7 εκατ. ευρώ από 106,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με μία χρήση πριν, λόγω του άλματος της τουριστικής κίνησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Κέρδη πάνω από 53% εμφάνισε και η Coca Cola που δείχνει να κάλυψε τις όποιες ζημιές είχε από την δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυξημένο EBITDA για την Intralot το 2023 5,37%, αλλά μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 51,26%. Μετά την πώληση της Attica στην Strix, η MIG είδε την καθαρή της κερδοφορία να ανεβαίνει, καθώς δεν είναι αναγκασμένη να πληρώνει δάνεια και τόκους. Η Motor Oil είδε τη δεύτερη καλύτερη ιστορικά χρονιά της από πλευράς καθαρών κερδών στα 806,68 εκατ. ευρώ το 2023. Απογείωση καθαρών κερδών και για την Τιτάν κατά 145,03% το 2023, ο λόγος που η μετοχή έφτασε πάνω από τα 27 ευρώ κινούμενη σε ιστορικά υψηλά.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών προβλέπει νέα αύξηση επιδόσεων τη φετινή χρονιά, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τον δείκτη P/E με τον οποίο διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Βέβαια, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, με μια σειρά κινδύνων (π.χ. γεωπολιτικοί) να αποτελεί συχνά απρόβλεπτο παράγοντα, ικανό να διαψεύσει τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες. Ήδη, Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, Tιτάν, Cenergy, Sarantis, Quest, Aegean είναι μερικές μόνο από τις εισηγμένες που προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή.