Νορβηγός σταρ των επενδύσεων εξηγεί γιατί "ξεπούλησε" τα ελληνικά ομόλογα
Τι λέει ο Torgeir Hoien, διαχειριστής του νορβηγικού Skagen Tellus fund
Όλα τα του τα ελληνικά ομόλογα «ξεφορτώθηκε» ο Torgeir Hoien, διαχειριστής του νορβηγικού Skagen Tellus fund, το οποίο εμφανίζει αποδόσεις υπερδιπλάσιες της κατηγορίας του την τελευταία τριετία.
Ο Hoien είχε τοποθετήσει το 6,8% του fund του στους ελληνικούς τίτλους, αλλά όπως αποκαλύπτει, πούλησε το σύνολο της θέσης αυτής την περασμένη εβδομάδα.
Ο λόγος; Θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως τα τέλη του έτους, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Παρότι ο διαχειριστής δεν συστήνει στους υπόλοιπους επενδυτές να μείνουν για πάντα μακριά από την Ελλάδα, εντούτοις, επιλέγει να περιμένει, έως ότου η αβεβαιότητα στη χώρα μετριαστεί.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος δεν συμμορφωνόταν με τις απαιτήσεις της τρόικας. Ενώ κάποια σημεία του προϋπολογισμού ήταν λογικά, όπως η μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών, δεν συμπεριλαμβάνονταν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και άλλες περικοπές που κατά πάσα πιθανότητα είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί ένα επαρκές πλεόνασμα το 2015», σημειώνει ο διαχειριστής της Skagen Tellus.
Όπως εξηγεί, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα καθιστά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της τρόικας δύσκολη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας. Χωρίς τις προτεινόμενες αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο Hoien δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά θα συνεχιστούν και στο νέο έτος.
Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν απειλεί πια ανοιχτά με έξοδο από την Ευρωζώνη και έχει γίνει πιο μετριοπαθής καθώς έχει κερδίσει σε δημοτικότητα, είναι ένα αριστερό κόμμα, το οποίο είναι πεισματικά αντίθετο στους όρους της διάσωσης», σημειώνει.
«Εάν έρθει στην εξουσία, κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να αυξήσει και πάλι το μέγεθος του δημόσιου τομέα και να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».
Και καταλήγει: «Για τους επενδυτές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, το επείγον ζήτημα είναι το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και μία κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ενώ οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι προβληματικές, οι δύο πλευρές τελικά θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία».