Για µια ακόµη χρονιά η τιµή του οβελία είναι η λύση µιας πολύ δύσκολης εξίσωσης, µε το Υπουργείο Ανάπτυξης να υπόσχεται αρνί και κατσίκι στα 10 ευρώ/κιλό και τους κρεοπώλες να µιλούν για «ταβάνι» στην τιµή τα 14 ευρώ/κιλό.

Ο «άγνωστος Χ» είναι η τιµή στην οποία θα πουλήσουν οι παραγωγοί. Αυτή τη στιγµή οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δίνουν τα αµνοερίφια στην αγορά µε τιµή 8-9 ευρώ το κιλό, όπως και το περασµένο Πάσχα, οπότε το κατσίκι έφτασε τα 15-17 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

*Διαβάστε εδώ: Πρόεδρος ΙΝΚΑ στα Παραπολιτικά 90,1: Οι τιμές των αμνοεριφίων στα σούπερ μάρκετ θα είναι έως 11 ευρώ το κιλό - Στη Βαρβάκειο 14-15 ευρώ το κιλό, εάν το αρνί είναι ολόκληρο


Πιέσεις

«Αυτή τη στιγµή οι έµποροι κάνουν ό,τι κάνουν κάθε χρόνο µε το αρνί, δηλαδή περιµένουν µέχρι την τελευταία στιγµή, ώστε να πιέσουν τον κτηνοτρόφο για να πάρουν το αρνί στην πιο χαµηλή τιµή», εξήγησε, µιλώντας στο Mega, ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μόσχος.

Μιλώντας στο Mega και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών, ανέφερε πως η ακρίβεια επηρεάζει και την τιµή του αρνιού και ζήτησε µέτρα από την κυβέρνηση για τη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας, ενώ έκανε λόγο για «µεγάλη διακύµανση» στην τιµή του αρνιού, αρχίζοντας από τα 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ µάρκετ, που έχουν «άλλη πολιτική» -όπως ανέφερε- και φτάνοντας έως τα 14 ευρώ το κιλό στα περιφερειακά καταστήµατα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών επισήµανε πως πρέπει να ληφθούν µέτρα για την προστασία των καταναλωτών και για τα εισαγόµενα αρνιά και κατσίκια.

Σύµφωνα µε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, σήµερα στην ελληνική αγορά υπάρχει έλλειψη σε αρνιά 6-8 κιλών, χωρίς βέβαια να κινδυνεύει η επάρκεια στο λιανεµπόριο, αφού συνήθως για το Πάσχα στη χώρα µας ζητούνται αµνοερίφια από 10 έως 14 κιλά.


Ομάδα εργασίας

Από σήµερα εντείνονται και οι έλεγχοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την περασµένη εβδοµάδα συγκροτήθηκε 15µελής οµάδα εργασίας για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων εισαγόµενων αµνοεριφίων και αυγών κατά την περίοδο του Πάσχα, υπό τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο.

Η οµάδα αποτελείται από κτηνιάτρους της ∆ιεύθυνσης Κτηνιατρικής ∆ηµόσιας Υγείας και της ∆ιεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίµων και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ), ενώ θα συµµετέχουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνοµίας (ΕΛΑΣ) και της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας.


∆εσμεύσεις

Το αρνί και το κατσίκι θα ενταχθούν από µεθαύριο, Τετάρτη, στο «καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ µάρκετ, το οποίο θα περιλαµβάνει, επίσης, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Ο Κώστας Σκρέκας έχει δεσµευτεί ότι δεν θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ: «Για το Πάσχα τόνισα ότι στόχος µας είναι το αρνί στο “καλάθι του Πάσχα” να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαµηλότερα, ώστε να είναι γεµάτο το οικογενειακό τραπέζι. Αναλαµβάνουµε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την έµπρακτη στήριξη όλων των συµπολιτών µας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 την περασµένη εβδοµάδα.

Ανάλογη στάση θα κρατήσουν και οι κρεοπώλες της Βαρβακείου, που αναµένεται να «κρατήσουν» τις τιµές στα περσινά επίπεδα, όταν πούλησαν τον «οβελία» από 11 έως 13 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22/04/2024