Που οφείλεται ο ξαφνικός "έρωτας" της Morgan Stanley με την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο η οικονομία της χώρας βρίσκεται πια σε μονοπάτι ανάκαμψης
Σε θεαματική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελλάδα προχωρά η Morgan Stanley, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται πια σε μονοπάτι ανάκαμψης.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, που είχε υπάρξει έως πρότινος ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στη χώρα, εκτιμά τώρα ότι η ελληνική ανάκαμψη θα καταστεί αυτοσυντηρούμενη από το 2016. Οι αναλυτές του «βλέπουν» έξοδο από το μνημόνιο και προληπτική γραμμή πίστωσης, καθώς και μία συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμανσης των δανείων διάσωσης.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 1% φέτος, 2,2% το 2015 και 3% το 2016. Πρόκειται για αναβάθμιση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας για κάθε χρόνο, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του οίκου.
Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την ξαφνική αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα. Όπως εξηγούν, από τα τριμηνιαία στοιχεία μεταβολής του ΑΕΠ που άρχισε να δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει πολύ ισχυρότερο momentum της ανάπτυξης και πιο ισορροπημένη ανάκαμψη (με την εγχώρια ζήτηση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν).
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα υπερ-αποδίδει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια.
Βέβαια, ο οίκος αναγνωρίζει το πολιτικό ρίσκο, τονίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι σύνθετη και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Παρόλα αυτά, εκτιμά πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, το πιθανότερο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα καταλήξουν στην ελάφρυνση του χρέους. «Παρότι αυτό αναμένεται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους εγχώριους πολιτικούς και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες του κόσμου, ειδικά εάν συνοδεύεται από χαλάρωση της λιτότητας (το οποίο είναι πιθανό)», σημειώνεται χαρακτηριστικά.