Περιζήτητες φαίνεται ότι είναι πλέον από τους ξένους αγοραστές οι εξοχικές πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται σε ανεξερεύνητους προορισµούς της χώρας.
Την ίδια ώρα την «πλάτη» στις κορεσµένες περιοχές φαίνεται ότι γυρνούν και οι Ελληνες, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν επιστρέψει στην αγορά εξοχικής κατοικίας, στοχεύοντας στην απόκτηση ακινήτου κυρίως για επενδυτικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμα: Πλουσιότεροι οι Έλληνες το 2023: Κατά 143 δισ. ευρώ µεγάλωσε η περιουσία των ιδιοκτητών ακινήτων - Σηµαντική άνοδο στις ατοµικές αποταµιεύσεις


Ακίνητα: Οι ανερχόµενες περιοχές από τους ξένους αγοραστές 

Μία από τις εξαιρετικά ανερχόµενες περιοχές, η οποία το τελευταίο διάστηµα έχει µεγάλη ζήτηση κυρίως από τους Βορειοευρωπαίους, είναι όλη η ακτογραµµή από την Ηγουµενίτσα µέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Οι τιµές πώλησης εξοχικών στις περιοχές αυτές είναι 25%-30% χαµηλότερες σε σχέση µε τις αντίστοιχες στη Λευκάδα και την Κέρκυρα, χωρίς να υστερούν σε κάτι.


Πάλαιρος

Συγκεκριµένα, η Πάλαιρoς προσεγγίζει το ενδιαφέρον επενδυτών από Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, οι οποίοι επιθυµούν ως επί το πλείστον να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή, είτε για ιδιωτική χρήση είτε για επενδυτικούς λόγους.

Για τους Βορειοευρωπαίους, µάλιστα, η Πάλαιρος αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισµό, καθώς έχει την καλύτερη πρόσβαση στα νησιά του Ιονίου και ειδικότερα στο Little Ionian, όπως ονοµάζεται κυρίως από τους Αγγλους η πολυνησία µεταξύ Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Καλάµου και Αιτωλοακαρνανίας.

Χαρακτηριστικό γνώρισµα επίσης όλης αυτής της πλευράς του Ιονίου, εκτός των χαµηλότερων τιµών, είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη, οι γαλαζοπράσινες θάλασσες και η ιδιωτικότητα, στοιχεία που αποζητούν πολλοί από τους αγοραστές από το εξωτερικό και δεν προσφέρονται σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που έχουν αναπτυχθεί περισσότερο τουριστικά.


Νότιο Ρέθυµνο

Εντονα στο «στόχαστρο» των υποψήφιων αγοραστών έχει µπει τα τελευταία χρόνια και η Κρήτη, ωστόσο πλέον το ενδιαφέρον από το βόρειο τµήµα της, όπου υπάρχει ήδη ανάπτυξη, έχει µετατοπιστεί στα νότια του νησιού.

Συγκεκριµένα, περιζήτητες είναι οι εξοχικές κατοικίες του Νοµού Ρεθύµνου, που βρίσκονται στα χωριά Πλακιάς, Μαριού και Ασώµατος, τα οποία έχουν πανοραµική θέα µέχρι τα νησιά της Γαύδου και των Παξιµαδιών. Πρόκειται µάλιστα για περιοχές οι οποίες, ενώ βρίσκονται στον ιδιαίτερα δηµοφιλή προορισµό της Κρήτης, εντούτοις εξακολουθούν να προσφέρουν µια σπάνια ποιότητα ζωής, κοντά στη φύση και τη θάλασσα, την οποία αποζητούν πολλοί αγοραστές από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγµή, οι προσβάσεις παραµένουν καλές, καθώς η απόσταση από τη βόρεια πλευρά της Κρήτης και την πόλη του Ρεθύµνου είναι περίπου 35 χιλιόµετρα, ενώ απέχουν περίπου το ίδιο από τα αεροδρόµια του Ηρακλείου και των Χανίων.


Κεντρική - ∆υτική Ρόδος

Αντίστοιχα, στη Ρόδο η ζήτηση που εκδηλώνεται πλέον αφορά την κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγµένη και δεν υπάρχουν µεγάλα τουριστικά projects. Τις εν λόγω περιοχές φαίνεται ότι τις προτιµούν και οι Ελληνες, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας από 250.000 έως 350.000 ευρώ για να τα αξιοποιήσουν επενδυτικά


Νησιά Βόρειου Αιγαίου

Επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο για τους Ελληνες έχουν και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τα οποία έχουν εξαιρετικά χαµηλές τιµές και σηµαντικό απόθεµα διαθέσιµων κατοικιών. Νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάµος, λόγω του ότι δεν είναι πολύ δηµοφιλείς τουριστικοί προορισµοί και βρίσκονται αρκετά µακριά από την ηπειρωτική χώρα, διατηρούν εξαιρετικά χαµηλές τιµές στις εξοχικές κατοικίες.


Αίγινα

Εντονο είναι, επίσης, την τελευταία διετία το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στην Αίγινα, καθώς ανάρπαστα έχουν γίνει στους ξένους τα ακίνητά της, ενώ παράλληλα γίνεται µια µεγάλη προσπάθεια να αναβαθµιστούν τα ξενοδοχειακά καταλύµατα που υπάρχουν στο νησί. Συγκεκριµένα, λόγω της εγγύτητάς της στην Αθήνα, η Αίγινα φαίνεται ότι εξελίσσεται σε µια ιδανική επιλογή για τους ξένους αγοραστές, οι οποίοι προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τη Ρουµανία. Η ζήτηση αυτή ανεβάζει και τις τιµές πώλησης στο νησί, οι οποίες στο παρελθόν κυµαίνονταν στα 2.500 ευρώ ανά τ.µ., ενώ σήµερα φτάνουν τα 3.500 µε 4.000 ευρώ το τ.µ. Παράλληλα, παρατηρείται η τάση οι ξένοι να επιλέγουν να νοικιάσουν ένα σπίτι για να µείνουν έναν χρόνο στο νησί, προτού προχωρήσουν σε κάποια αγορά ακινήτου.


Εύβοια

Στο κάδρο κυρίως των Ισραηλινών επενδυτών έχει βρεθεί και η Εύβοια και συγκεκριµένα η περιοχή της Χαλκίδας, η Κάρυστος και τα Πολιτικά. Πέρα από τον φυσικό πλούτο, τα ιαµατικά λουτρά και τα παραθεριστικά κέντρα, η Εύβοια προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ η εγγύτητά της σε νησιά όπως οι Σποράδες και οι Κυκλάδες, αλλά και το µέγεθός της, την καθιστούν ελκυστικό προορισµό για αγορά εξοχικής κατοικίας.


Τζια και Κύθνος

Στην Τζια και στην Κύθνο υπάρχει επίσης υψηλή ζήτηση από Γάλλους, Γερµανούς και Βρετανούς, οι οποίοι αναζητούν να αγοράσουν υψηλού επιπέδου κατοικίες. Η στροφή στα εν λόγω νησιά οφείλεται και στο ότι απέχουν µόλις µία ώρα από το λιµάνι του Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται 30 λεπτά µακριά από το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η Κέα, ωστόσο, διατηρεί φθηνότερες τιµές από την Κύθνο, καθώς τα νεόδµητα κοστίζουν 1.500- 2.000 ευρώ ανά τ.µ., ενώ στην Κύθνο οι τιµές είναι 30% υψηλότερες

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής