Ένα από τα καλύτερα πρώτα τρίμηνα που είχε να δει η αγορά εδώ και χρόνια ήταν για τις τράπεζες το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου φέτος, εξ ου και δεν ήταν λίγες οι αναφορές για ιστορικά υψηλά ή ορόσημα στην πορεία των τελευταίων ετών. Η υψηλή και ταυτόχρονα επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έφτασε το τρίμηνο στα 1,05 δισ. ευρώ, με αύξηση 33,5% σε ετήσια βάση , διατηρεί την αισιοδοξία των CEO (Φ. Καραβία, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτη και Π. Μυλωνά) ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2024 θα παραμείνουν ως έχουν στις προοπτικές των business plans της χρονιάς και ταυτόχρονα ότι δικαιολογούν το αίτημα προς τον SSM για επιστροφή σε καθεστώς επιβράβευσης των μετόχων.

Περιμένοντας στις αρχές Ιουνίου την επίσημη έγκριση της Φρανκφούρτης για το μέρισμα ή/και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (αμφότερα υπέρ της αξίας της μετοχής), τα επιτελεία των τραπεζών παρουσίασαν στις αγορές μια εικόνα που πέραν της ισχυρής θέσης, αντικατοπτρίζει την εξυγίανση: χαμηλά NPE, αρνητική νέα ροή κόκκινων δανείων, ανάπτυξη ενήμερων δανείων σε νέα υψηλά, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και παρουσία ρευστότητας, αλλαγή του μίγματος στις καταθέσεις υπέρ της διαχείρισης περιουσίας, μείωση των λειτουργικών δαπανών, αλλά και του κόστους ρίσκου.


Από μία επιμέρους συνοπτική ματιά (με τη σειρά μεγέθους ενεργητικού) για τις 4 συστημικές τράπεζες προκύπτουν τα ακόλουθα:

Η Eurobank που έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στον Επόπτη για μέρισμα, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της κερδοφορίας του 2023 (9 σεντς ανά μετοχή), είχε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 20% το τρίμηνο και 20,2% ανά μετοχή. Η τράπεζα εκτιμά ότι το πλάνο για το 2024 θα επιτευχθεί, με απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 15%. Η διεθνής παρουσία του Ομίλου συμβάλλει με το 38% των καθαρών κερδών να προέρχεται από το εξωτερικό (145 εκατ. ευρώ, αύξηση άνω του 80% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη να φθάνουν τα 287 εκατ. ευρώ. Δυναμικά εξελίσσεται η πιστωτική επέκταση, με τα υπόλοιπα των ενήμερων δανείων να αυξάνονται κατά 0,4 δισ. ευρώ το τρίμηνο, σε σύνολο δανείων 41,6 δισ. ευρώ, επίδοση που επιβεβαιώνει ότι η πιστωτική επέκταση το 2024 θα είναι ισχυρότερη από πέρυσι (εκτίμηση για 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα -συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για τον Όμιλο). Την ίδια στιγμή, το NPE έπεσε στο 3% (από 3,5% στο τέλος του 2023). Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 57,3 δισ. ευρώ και ο δείκτης CET1 σε 17,2%. Αυξημένα κατά 13,7% τα καθαρά έντοκα έσοδα με κόστος ρίσκου στις 68 μονάδες βάσης.


Η Τράπεζα Πειραιώς, με κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ύψους 233 εκατ. ευρώ (0,21 ευρώ ανά μετοχή) και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16,5%, εκτιμά ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους στόχους και θέτουν τις βάσεις για αυξανόμενη διανομή στους μετόχους. Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 13,7%, έχει ενσωματώσει αυξημένη πρόβλεψη 25% για τη διανομή μερίσματος σε μετρητά μέχρι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023. Ο δείκτης NPE στο 3,5% και το κόστος κινδύνου ιστορικά χαμηλό στις 51 μονάδες βάσης, με καλή εκκίνηση στις εκταμιεύσεις δανείων που ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε 30 δισ. ευρώ, αυξημένα ετησίως κατά 1,6 δισ. ευρω. Οι καταθέσεις αντιστοιχούν σε 58,6 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν στα υψηλά επίπεδα των 518 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank ετοιμάζει να επιστρέψει αξία στους μετόχους της με δύο τρόπους. Το προς διάθεση ποσό των 122 εκατ. ευρώ να διανεμηθεί με μέρισμα σε μετρητά κατά 50% και το υπόλοιπο 50% με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Στόχος παραμένει η διανομή του 35% των κερδών του 2024 για το 2025, ενώ στην τριετία προβλέπεται συνολικά η διανομή 1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης RoTE (Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων) στο 13,5% και ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή 2,81 ευρώ σε συνδυασμό με κεφαλαιακή επάρκεια CET1 14,6%, αλλά και NPE στο 6% με περαιτέρω σχέδια εξυγίανσης, κόστος ρίσκου 69 μονάδες βάσης και κέρδη μετά από φόρους 211,1 εκατ. ευρώ, στοιχειοθετούν ένα τρίμηνο «ορόσημο» για την τράπεζα. Οι καταθέσεις έφτασαν τα 47,3 δισ. ευρώ με νέα μερίδια στη διαχείριση περιουσίας και τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 420,2 εκατ. ευρώ. Τα ενήμερα δάνεια, αυξημένα κατά 0,2 δισ ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, έφτασαν το σύνολο ενήμερων χορηγήσεων στα 29,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6% ετησίως και κατά 1% το τρίμηνο.


Η Εθνική Τράπεζα -η πρώτη που έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από την DBRS– είχε μετά φόρων κέρδη 358 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 38% και 14% στο τρίμηνο, με την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να προσεγγίζει το 20% (19,7%) και το 18% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά από φόρους. Κεφαλαιακή επάρκεια CET1 στο 18,6%, αύξηση ενήμερων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 30,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 55,6 δισ. ευρώ, κόστος ρίσκου 55 μονάδες και NPE 3,7%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 606 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 2,8% σε τριμηνιαία βάση αλλά αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023) . Για το μέρισμα, η Εθνική περιμένει το «πράσινο φως» από τον Επόπτη οπότε και θα οριστικοποιήσει το ποσοστό διανομής. Μέχρι τότε δεν υπάρχει επίσημο guidance με πληροφορίες να θέλουν το 25% – 30%.