«Καύσωνας» κατασχέσεων και πλειστηριασµών έρχεται για 3,9 εκατ. «κόκκινους» φορολογουµένους, µε την πλήρη ενεργοποίηση του Eispraxis, που θα ριχτεί από τον Ιούνιο στη µάχη µε τα ληξιπρόθεσµα χρέη, «σηµαδεύοντας» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για την είσπραξη εσόδων 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ανακοπή του κύµατος των απλήρωτων οφειλών, που έχουν φτάσει να κινούνται πάνω από το φράγµα των 107 δισ. ευρώ, αποτελεί σηµείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΑΑ∆Ε, µε αποτέλεσµα να απαιτούνται περαιτέρω δράσεις µε αυτοµατοποιηµένες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών και εισοδηµάτων, µε τη χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και περιοδικής αξιολόγησης των οφειλετών µε την εφαρµογή του νέου ηλεκτρονικού συστήµατος Eispraxis.

Το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑ∆Ε για το κυνήγι των φορολογουµένων µε «κόκκινες» οφειλές και την είσπραξή τους, καθώς θα καταγράφει τη συµπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήµατα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήµατα της ΑΑ∆Ε, το Taxis, το TaxisNet, το ICISnet, το ELENXIS, καθώς και από τρίτους (Κτηµατολόγιο, πιστωτικά ιδρύµατα, συµβολαιογράφοι, Χρηµατιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ κ.ά.). Για κάθε οφειλή θα δηµιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, που θα ενηµερώνεται σε πραγµατικό χρόνο για τις ενέργειες και τα µέτρα που έχουν ληφθεί.

Πώς θα λειτουργεί

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονοµική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωµή του χρέους και θα ειδοποιείται µε ηλεκτρονικά µηνύµατα για την τακτοποίηση της εκκρεµότητας. Σε περίπτωση µη συµµόρφωσης, η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών, εισοδηµάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασµούς.

Αναλυτικότερα µέσω του Eispraxis:

  • Θα εφαρµόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαµβάνονται µέτρα αναγκαστικής είσπραξης µε βάση τη συµπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυµίσεις για τις κυρώσεις.
  • Θα ταξινοµούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοµατεπώνυµο οφειλέτη, ποσόν οφειλής, χρονικό διάστηµα καθυστέρησης υπόθεσης, ηµεροµηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
  • Θα δηµιουργηθεί βάση δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεµένων στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συµψηφισµών και ρυθµίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων µέτρων.
  • Θα παρακολουθούνται οι ρυθµίσεις των οφειλών και θα ενηµερώνονται αυτόµατα οι φορολογούµενοι για τις βεβαιωµένες οφειλές τους, την τήρηση ή µη των ρυθµίσεών τους, καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις µέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  • Θα αξιολογούνται οι υποθέσεις ληξιπρόθεσµων οφειλών µε σκοπό την καταγραφή των πλέον εισπράξιµων ληξιπρόθεσµων οφειλών.
  • Θα παρακολουθούνται η πορεία και το είδος των οφειλών, καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.
  • Αυτοµατοποιείται η διαδικασία επιστροφών και συµψηφισµών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση µέσω φορολογικής ενηµερότητας και βεβαίωσης οφειλής).
  • Θα παρακολουθούνται η απόδοση των µέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισµού των οφειλών ως ανεπίδεκτων.

Παρακολούθηση υποχρεώσεων

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονοµικών θέτει σε λειτουργία ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστηµα τυποποιηµένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων των φορολογουµένων που θα τους ειδοποιεί για επικείµενη απώλεια ρύθµισης και απειλή εφαρµογής αναγκαστικών µέτρων είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασµοί. Με τον νέο µηχανισµό θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθµισης και σε περίπτωση που ο φορολογούµενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαµβάνει ειδοποιήσεις συµµόρφωσης, ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεµότητα.

Στόχος του υπουργείου Οικονοµικών και της ΑΑ∆Ε είναι να περιοριστούν τα φαινόµενα απώλειας ρυθµίσεων, καθώς οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προγράµµατα διακανονισµού κινούνται σε χαµηλά επίπεδα, στην περιοχή του 5,8% του συνολικού πραγµατικού ληξιπρόθεσµου χρέους.

Σηµειώνεται ότι µε βάση τα τελευταία στοιχεία οι ληξιπρόθεσµες οφειλές διαµορφώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε 107,18 δισ. ευρώ και από το ποσόν αυτό τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, µε αποτέλεσµα το πραγµατικό ληξιπρόθεσµο χρέος να περιορίζεται στα 80,85 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούµενοι που χρωστούν στην Εφορία ανέρχονται σε 3.878.712 και από αυτούς σε 1.506.475 έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά µέτρα, ενώ 2.141.258 κινδυνεύουν µε κατασχέσεις και πλειστηριασµούς. Μάλιστα, το 2023 η ΑΑ∆Ε έλαβε αναγκαστικά µέτρα σε βάρος 532.918 οφειλετών µε 500.069 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών και 564 πλειστηριασµούς, ενώ οι ποινικές διώξεις για χρέη προς το ∆ηµόσιο ανήλθαν σε 4.063.