«Η ΔΕΗ υλοποιεί το μεγαλύτερο πλάνο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα διπλασιάσει την ισχύ τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Eurelectric και επικεφαλής της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στο «Power Summit 2024» της Eurelectric.

Μιλώντας στο εισαγωγικό πάνελ του συνεδρίου, ο Γιώργος Στάσσης ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για την ταχεία επέκταση στις ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ και δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. «Έχουμε ήδη αποσύρει το 60% των λιγνιτικών μονάδων και θα φτάσουμε στο μηδέν το 2026. Την ίδια στιγμή, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πλάνο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχουμε 4,7 GW σε λειτουργία, ισχύ που θα διπλασιάσουμε τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο κ. Στάσσης είπε ακόμα ότι η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας συνοδεύεται από υψηλή -και ολοένα αυξανόμενη- μεταβλητότητα στην ηλεκτροπαραγωγή, για την οποία «αντίδοτο» είναι η αυξημένη ευελιξία που θα φέρουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που θα καταστήσει δυνατή την ευελιξία στη ζήτηση, μέσω -μεταξύ άλλων- της διείσδυσης των έξυπνων μετρητών. «Στη ΔΕΗ η ψηφιοποίηση είναι σημαντικός πυλώνας του επιχειρηματικού μας πλάνου, όχι μόνο με την εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών όπου ανεβάζουμε ταχύτητα στην Ελλάδα που έχουμε μείνει λίγο πίσω, αλλά και στη Ρουμανία όπου βρισκόμαστε σε πιο προχωρημένο στάδιο, αλλά και μέσω του προγράμματος Fiber to the home, αλλά και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες, όπως τα data center, με εταίρο την Damac».

Τέλος, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι ήρθε η στιγμή η Ευρώπη να αναπτύξει τις δικές της τεχνολογίες καθώς μέχρι τώρα είναι χρήστης τεχνολογιών που αναπτύσσονται αλλού στον κόσμο και τόνισε την αξιοθαύμαστη πρόοδο που έχει σημειώσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια την ενεργειακή μετάβαση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι μεσολάβησε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης από Power Summit: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση της ΔΕΗ - Αποτελεί ενεργειακό περιφερειακό "παίκτη"


Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η Ευρώπη κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση προτού πρασινίσει η βιομηχανία

Την επείγουσα ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη αναπτυξιακή στρατηγική και να υπάρξει άμεσα αλλαγή νοοτροπίας ώστε οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να ενθαρρύνονται να επιτύχουν αντί να υπερρυθμίζονται και να αστυνομεύονται επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΕΒ και πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, προσθέτοντας αιχμηρά ότι η Γηραιά Ήπειρος χάνει έδαφος στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα «που επέλεξαν τα καρότα και όχι τα μαστίγια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι διαρθρωτικά παγιδευμένες σε υψηλότερες τιμές ενέργειας για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους εκτός Ευρώπης και ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης προτού «πρασινίσει» η βιομηχανία. Με την υφιστάμενη κατάσταση «τα νούμερα δεν βγαίνουν», είπε. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση, αναγνωρίζοντας ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και να βρούμε μια πιο έξυπνη ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής αποδοτικότητας».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη διέρχονται «υπαρξιακή κρίση» αναφέροντας ως παραδείγματα την δραστική πτώση της παραγωγής αλουμινίου στο 5% από 30% λίγα χρόνια πριν και το γεγονός ότι η Ήπειρος ενώ για δεκαετίες ήταν εξαγωγέας χημικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια κάνει εξαγωγές, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν ο κλάδος θα έχει πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια που απαιτείται για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, ενώ σχολίασε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει επαρκή κίνητρα για να συμμετέχει στις απολύτως απαραίτητες επενδύσεις για τα δίκτυα ηλεκτρισμού.


Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον: Ρεκόρ πράσινης ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας προς το πρασίνισμα του ενεργειακού της μείγματος τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, ανοίγοντας -μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος- το συνέδριο Lights On. Η κ. Σίμσον σημείωσε ότι το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα (σ.σ. με το 57% να προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικές μονάδες), όπως άλλωστε και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σίμσον, η νέα εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στις ΕΕ ανήλθε σε 73 GW (καταγράφοντας αύξηση 18% σε ετήσια βάση) και εξοικονομώντας 13 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Επίτροπος τόνισε επίσης την επιτυχημένη απόκριση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω του REPOWER EU που συνέβαλε στο να παρουσιάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου πληρότητα 60%, η κατανάλωση φυσικού αερίου να έχει μειωθεί κατά 19% το 2023 και το ποσοστό των εισαγωγών φυσικού αερίου να έχει περιοριστεί στο 15% πέρυσι από 45% το 2021.

«Η ενεργειακή κρίση μας οδήγησε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, με την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και της απανθρακοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος», είπε η κ. Σίμσον, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Πηγή: powergame.gr